Co zrobić z fasolki szparagowej? Przepisy i pomysły
Wrzesień to świetny czas, by włączyć do jadłospisu warzywa sezonowe – takie jak fasolka szparagowa. Co można zrobić z fasolki? Pomysłów i inspiracji jest wiele. Podajemy kilka przepisów.
Spis treści
- Przepis na risotto z kurczakiem i fasolką szparagową
- Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i kurczaka
- Nietypowe dania z fasolką szparagową
- Leczo z fasolką szparagową
- Sałatka nicejska z fasolką szparagową
Na straganach dostępne są dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, delikatniejsza w smaku, oraz zielona – bardziej wyrazista. Można ją dodawać do sałatek, zup, gulaszów, a także gotować i zapiekać.
Właściwości zdrowotne fasolki szparagowej są zaś imponujące. Zawiera m.in. dużo białka roślinnego, błonnika, a ponadto wapń, potas, kwas foliowy, witaminę C czy prowitaminę A. Fasolka szparagowa składa się w 90% wody, dlatego jest także niskokaloryczna – 27 kcal w 100 g.
Przepis na risotto z kurczakiem i fasolką szparagową
2 kostki Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY
250 g zielonej fasolki szparagowej
1 cebula
2 filety z kurczaka
3 łyżki oleju
2 szklanki ryżu
1 łyżka masła
2 łyżki parmezanu
Fasolkę oczyszczamy i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Następnie do zagotowanej wody wrzucamy przygotowaną wcześniej fasolkę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Później 2 kostki Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, a obraną cebulę siekamy drobno i szklimy na oleju.
Filety kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy mięso do cebuli i smażymy do momentu, aż odparują soki z kurczaka. Następnie wsypujemy ryż, szklimy i stopniowo dolewamy przygotowany wcześniej rosół, dokładnie mieszając.
Dodajemy fasolkę i dusimy razem, podlewając stopniowo rosołem tak długo, aż ryż będzie miękki, ale nierozgotowany. Gotowe risotto podajemy przyprószone startym twardym serem.
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i kurczaka
3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
2 ugotowane filety z piersi kurczaka
1 czerwona papryka
2 ogórki małosolne
300 g zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie kroimy w kostkę. Filety oraz ogórki również kroimy w kostkę. Fasolkę oczyszczamy, kroimy na 2-centymetrowe kawałki i gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Odsączamy, studzimy i całość mieszamy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i natką pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Wystarczy jeszcze wszystko razem dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia.
źródło: mat. prasowe Winiary