Co jeść, aby mieć zdrowe, białe zęby?
Każdy może mieć ładne zęby – pod warunkiem, że o nie zadba, m. in. stosując odpowiednią dietę. Chodzi nie tylko o unikanie przebarwień, lecz także o zapewnienie sobie odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Sprawdź co jeść, aby mieć zdrowe i białe zęby.
Spis treści
- Białe i zdrowe zęby - dieta
- Przetwory mleczne - wapń
- Ser żółty - wzmacnia szkliwo zębów
- Ryby - witamina D
- Zielona herbata - fluor
- Marchew - witamina A
Białe i zdrowe zęby - dieta
Nie tylko regularne wizyty u dentysty i staranna codzienna higiena – ale również dieta ma niebagatelny wpływ na zdrowie i wygląd zębów. Warto więc po niektóre produkty sięgać jak najczęściej.
Przetwory mleczne - wapń
Przetwory mleczne to przede wszystkim źródło bezcennego dla zębów wapnia, odpowiedzialnego za ich strukturę. Niedobór tego pierwiastka sprzyja próchnicy. Z tego powodu, osoby uczulone na białko mleka krowiego, powinny regularnie stosować suplementy diety dostarczające wapń, lub pić mleko kozie, które również zawiera jego duże ilości.
Ser żółty - wzmacnia szkliwo zębów
Żółty ser – podnosi pH płytki nazębnej, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł. Sprawiają to zawarte w nim substancje, które mocno stymulują wytwarzanie śliny, działającej jako swojego rodzaju bufor zabezpieczający przed spadkiem pH. Żółty ser zawiera także difosforany, które wzmacniają szkliwo zębów.
Ryby - witamina D
Wapń lubi towarzystwo witaminy D, dzięki której jest lepiej wchłaniany do organizmu, budując w ten sposób pełnowartościową tkankę zęba. Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, np. łosoś czy makrela. Witamina D reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów.
Zielona herbata - fluor
W jednej filiżance tego napoju znajduje się średnio 0,3 mg fluoru, który skutecznie walczy z próchnicą, wzmacnia zębinę i szkliwo zębów. 3 filiżanki zielonej herbaty dziennie zapewniają niezbędną dawkę fluoru i polifenoli - substancji o właściwościach przeciwbakteryjnych.
Marchew - witamina A
Surowa marchew to bogactwo witaminy A, która wzmacnia i utrzymuje w dobrym stanie dziąsła, mineralizuje zęby i stymuluje wytwarzanie śliny, wypłukującej bakterie z jamy ustnej. Chrupanie surowej marchwi pomaga też w walce z kamieniem nazębnym, a w przypadku małych dzieci wpływa na formowanie prawidłowego zgryzu i prostuje zęby.