Ciasto z kremem jogurtowym i bananami. Efektowny biszkopt na każdą okazję
To ciasto potrafi zawrócić w kubkach smakowych. Puszysty kakaowy biszkopt przełożony jest aksamitnym kremem jogurtowym i bananami. To przepyszne połączenie, które będzie smakować każdemu i pasuje na wiele różnych okazji. Sprawdzony przepis na ciasto z kremem jogurtowym i bananami już czeka.
Spis treści
- Jak zrobić ciasto z bananami i kremem?
- Przepis na ciasto bananowe z kremem
- Kiedy podawać ciasto z kremem jogurtowym i bananami?
- Ciasto z kremem jogurtowym i bananami – przepis krok po kroku
Jak zrobić ciasto z bananami i kremem?
To prosty przepis na super pyszny deser z bananami w roli głównej. Przygotowanie ciasta zaczyna się od upieczenia kakaowego biszkoptu. Po ostudzeniu kroi się je na dwa równe blaty. Następnie przygotowuje się krem jogurtowy, w którym wyczuwalna jest waniliowa nuta. Na pierwszy blat wykłada się część kremu oraz pokrojone wzdłuż banany. Następnie należy wyłożyć drugą część jogurtowego kremu i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu układa się pozostały krem i pokrojone w plasterki banany. Tak przygotowane ciasto wstawia się do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Przepis na ciasto bananowe z kremem
- Przepis jest łatwy. To proste czynności, które zostały dokładnie opisane.
- Na przygotowanie ciasta należy mieć więcej czasu.
- Składniki, które są potrzebne do zrobienia tego super ciacha, to produkty łatwo dostępne przez cały rok.
- Obrane i pokrojone banany warto skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Ciasto na biszkopt wzbogacą korzenne przyprawy.
- Biszkoptowe blaty można nasączyć bezalkoholowym ponczem lub smakową wódką.
- Wierzch ciasta można udekorować biszkoptowymi okruszkami, startą gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi oraz listkami świeżej mięty.
Kiedy podawać ciasto z kremem jogurtowym i bananami?
Ciasto z bananami to deser uniwersalny i pasuje na różne okazje. Dzięki temu, że składniki są dostępne bez względu na porę roku, ciasto można robić od stycznia do grudnia. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie i na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Z powodzeniem zastąpi tort w czasie przyjęcia urodzinowego.
Ciasto z kremem jogurtowym i bananami – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 2 godziny + chłodzenie
Liczba porcji: 12
Składniki
biszkopt kakaowy:
- 100 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
krem jogurtowy:
- 8 bananów
- 800 g jogurtu greckiego
- 350 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 6 łyżek cukru pudru
- 25 g żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i miksować, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka i miksować do połączenia. Wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Wąskim strumieniem wlać olej i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C i piec około 35 minut do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa równe blaty.
2. 5 obranych bananów przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. 3 obrane banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Podgrzewać i mieszać, aż żelatyna się rozpuści.
4. Do jogurtu greckiego wsypać cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Krótko zmiksować.
5. Do żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu greckiego i wymieszać. Delikatnie wlać do jogurtu greckiego i zmiksować. Dodać ubitą śmietankę i wymieszać łyżką.
6. Do formy, w której piekł się biszkopt, włożyć dolny blat. Wyłożyć 1/3 kremu jogurtowego, ułożyć połówki bananów, przykryć 1/3 kremu i wyrównać. Ułożyć drugi blat biszkoptowy, równomiernie ułożyć pozostały krem i udekorować plasterkami bananów.
7. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc