Ciastka z sera - przepis na smaczne serowe ciasteczka

2019-05-31 9:25

Serowe ciasteczka warto mieć zawsze pod ręką, to świetna przekąska do szklanki piwa lub lampki wina. Można je chrupać podczas wieczornego seansu przed telewizorem lub podać w czasie spotkania w gronie przyjaciół.

Serowe ciasteczka
Autor: Shutterstock Smaczne i chrupiące ciasteczka serowe.

Podaną wersję podstawową można nieco urozmaicić dodając ulubione przyprawy - zioła prowansalskie, ostrą paprykę, rozmaryn lub lub ziarna: czarnuszki, kminku lub sezamu. Ja uwielbiam wersję z czarnuszką.

Składniki:

pół kg ementalera w kawałku

szklanka mąki

2 żółtka

łyżeczka proszku do pieczenia

sól

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niego mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i szczyptę soli.

Ciasto wyrobić na gładką masę, rozwałkować je na grubość 2 cm i wyciąć foremką ciasteczka.

Blaszkę do pieczenia posmarować tłuszczem i wysypać mąką, układać ciasteczka i piec 15 min w  temperaturze 180 stopni Celsjusza.