Ciastka z sera - przepis na smaczne serowe ciasteczka
Serowe ciasteczka warto mieć zawsze pod ręką, to świetna przekąska do szklanki piwa lub lampki wina. Można je chrupać podczas wieczornego seansu przed telewizorem lub podać w czasie spotkania w gronie przyjaciół.
Podaną wersję podstawową można nieco urozmaicić dodając ulubione przyprawy - zioła prowansalskie, ostrą paprykę, rozmaryn lub lub ziarna: czarnuszki, kminku lub sezamu. Ja uwielbiam wersję z czarnuszką.
Składniki:
pół kg ementalera w kawałku
szklanka mąki
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niego mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i szczyptę soli.
Ciasto wyrobić na gładką masę, rozwałkować je na grubość 2 cm i wyciąć foremką ciasteczka.
Blaszkę do pieczenia posmarować tłuszczem i wysypać mąką, układać ciasteczka i piec 15 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.