Chłodniki: z ogórkiem małosolnym i z awokado - przepisy Agaty Wojdy [WIDEO]

2018-04-30 10:32

Chłodnik  - klasyk kuchni polskiej, najczęściej przygotowujemy z buraczków. Chłodniki przygotowane według przepisów Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto i gwiazdy kulinarnego programu  Smaki Agaty, to dania wykwintne, o umiejętnie podkręconym smaku. Wypróbuj  przepisy na chłodniki z programu Smaki Agaty!

Chłodniki: z ogórkiem małosolnym i z awokado - przepisy Agaty Wojdy
Autor: Leszek Molski Chłodnik z buraczków zyskuje na smaku, gdy dodamy do niego  ogórki małosolne i... sok z malin

Spis treści

  1. Chłodnik z małosolnym ogórkiem i burakami z nutą malinową
  2. Chłodnik z awokado, ogórka z salsą melonową
  3. Zobacz  odcinek programu Smaki Agaty i przygotuj  chłodnik razem z nią!

Chłodnik z małosolnym ogórkiem i burakami z nutą malinową

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

pęczek buraków (najczęściej 4 dorodne sztuki )

700 ml gęstego jogurtu naturalnego

300 ml maślanki

150 ml świeżego soku z buraków

4 średnie ogórki małosolne

pęczek  koperku

pęczek rzodkiewki

świeże maliny lub truskawki

100 g mrożonych malin

3 czubate łyżki cukru

100 ml wody

opakowanie białego sera typu „mleczna droga”, bundz lub tłusty biały ser

3 łyżki octu winnego czerwonego lub jabłkowego

sól, świeżo mielony pieprz

Buraki możemy klasycznie ugotować, w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Możemy też upiec je do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 170ºC, lekko podlane wodą, zakryte folią spożywczą.

Studzimy  buraki, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Zalewamy octem i odstawiamy.

W garnuszku rozpuszczamy w wodzie cukier i na małym ogniu redukujemy na syrop. Dodajemy maliny, trzymamy na ogniu 3 minuty, miksujemy i przecieramy przez drobne sitko, tak, aby nie było pestek. 1-2 łyżki możemy zostawić do dekoracji, pozostałą część dodajemy do buraków. Mieszamy!

Ścieramy na dużych oczkach całe ogórki małosolne i rzodkiewki. Dodajemy jogurt i maślankę, buraki, sok buraczkowy  i sporo siekanego kopru. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Serwujemy z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem i koperkiem, łyżką oleju np. świętego Wawrzyńca oraz z sokiem z malin.

Chłodnik z awokado, ogórka z salsą melonową

500 g zielonego, długiego ogórka plus jeden średni do salsy

2 duże dojrzałe awokado

sok z 2 cytryn

około 700 ml gęstego jogurtu greckiego

mała łyżeczka zielonego curry lub łyżeczka wasabi

1 łyżka miodu płynnego do chłodnika

1 płaska łyżka miodu płynnego do salsy

1 łyżka oliwy z pestek winogron

½ melona mocno dojrzałego

łyżka mieszanki siekanych ziół : mięta, werbena, melisa cytrynowa lub cytrynowy tymianek

sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania ogórków do chłodnika i salsy. Ten do salsy dokładnie myjemy i odcinamy z boków zieloną skórę z kawałkiem ogórka - ma grubość 0,5 cm. Teraz należy skórkę pokroić w małą kwadratową kostkę. Z pozostałej części ogórka wykrawamy dokładnie wszystkie pestki.

Pozostałe ogórki obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w małe kawałki.

Awokado obieramy, usuwamy pestki i dodajemy do ogórka. Zaczynamy miksować najlepiej w podłużnym naczyniu, aby masa była zwarta.

Zaczynamy sukcesywnie dodawać jogurt - zależy nam na kremowej, jednolitej konsystencji chłodnika. W trakcie dodajemy sok z 1 cytryny, zielone curry, miód i doprawiamy solą. Odstawiamy do lodówki, koniecznie szczelnie przykryte folią spożywczą.

Zimny chłodnik będziemy serwować ze świeżo przygotowaną salsą. W taką samą kosteczkę, jak skórkę ogórka, kroimy melona.

Z oleju, miodu, soli i soku z pozostałej cytryny ukręcamy sos. To z nim łączymy melona, ogórka i świeże zioła.

Wykładamy na talerz i zalewamy chłodnikiem lub podajemy obok w miseczce. Pikantność chłodnika i jego świeżość regulujemy dodatkowym sokiem z cytryny lub ilością curry. Warunek sukcesu – doskonale kremowe awokado!

Zobacz  odcinek programu Smaki Agaty i przygotuj  chłodnik razem z nią!