Czerwona kapusta - oto źródło poszukiwanego błękitnego barwnika. Jak go uzyskać? Wszystko wyjaśnimy krok po kroku.
Przygotujcie niewielką główkę kapusty. Poszatkujcie ją dość drobno.
Zszatkowaną kapustę zalejcie 0,5 l wody.
Doprowadźcie do wrzenia. Następnie gotujcie na wolnym ogniu przez 40-45 minut.
Zdejmijcie z ognia i odstawcie na 30 minut.
Teraz należy przecedzić wywar. Kapustę można wykorzystać do przygotowania jarzynki na ciepło lub surówki z jabłkiem i cebulą.
Do wywaru dodać 2 łyżki octu 10% lub 4 łyżki octu jabłkowego, ewentualnie winnego.
Jajka o białych skorupkach (brązowe i beżowe się nie nadają) ugotowane na twardo zanurzyć w wywarze.
Im dłużej jajka będą leżeć w wywarze, tym głębszy kolor.
Zabarwione jajka wyjąć na papierowy ręcznik i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Gotowe!
Zobacz także: Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory