Bajecznie błękitne pisanki: jak naturalnie zabarwić jajka na niebiesko?

2021-03-17 8:11

Każdy wie, jak zabarwić jajka naturalnym barwnikiem z łupiny cebuli. W efekcie otrzymujemy barwy od jasnopomarańczowej do ciemnobrązowej. A jak uzyskać barwę niebieską? Zdziwicie się, ale z łatwością ufarbujecie jajka na niebiesko. Wszystko czego potrzebujcie znajduje się w waszej lodówce.

Bajecznie niebieskie pisanki: jak naturalnie zabarwić jajka?
Autor: Shutterstock O głębi koloru decyduje czas kąpieli w barwniku

Czerwona kapusta - oto źródło poszukiwanego błękitnego barwnika. Jak go uzyskać? Wszystko wyjaśnimy krok po kroku.

Przygotujcie niewielką główkę kapusty. Poszatkujcie ją dość drobno.

Zszatkowaną kapustę zalejcie 0,5 l wody.

Doprowadźcie do wrzenia. Następnie gotujcie na wolnym ogniu przez 40-45 minut.

Zdejmijcie z ognia i odstawcie na 30 minut.

Teraz należy przecedzić wywar. Kapustę można wykorzystać do przygotowania jarzynki na ciepło lub surówki z jabłkiem i cebulą.

Do wywaru dodać 2 łyżki octu 10% lub 4 łyżki octu jabłkowego, ewentualnie winnego.

Jajka o białych skorupkach (brązowe i beżowe się nie nadają) ugotowane na twardo zanurzyć w wywarze.

Im dłużej jajka będą leżeć w wywarze, tym głębszy kolor.

Zabarwione jajka wyjąć na papierowy ręcznik i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

Gotowe!

Zobacz także: Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory

Koszyk wielkanocny. Co powinno się w nim znaleźć?