Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory
Pisanki to tradycja Wielkanocy - można do ich barwienia wykorzystać naturalne barwniki, takie jak łupiny cebuli, szpinak, buraczki. Zobacz, czym barwić jaja wielkanocne, żeby uzyskać kolor niebieski, różowy czy żółty.
Gotowanie jajek w osolonej wodzie z różnymi warzywami, owocami lub przyprawami, to najprostszy naturalny sposób ozdabiania pisanek. Jak w naturalny sposób uzyskać różne kolory?
Jak naturalnie barwić jajka na pisanki
Łupinki cebuli dają kolor brązowy lub pomarańczowy, w zależności od długości barwienia.
Fiolet uzyskamy używając suszonych lub mrożonych jagód.
Buraczki zafarbują skorupki na różowo.
Czerwona kapusta na błękit.
Żółć uzyskamy gotując jajka z kurkumą.
Szpinak nada jajom delikatnej zielonej barwy.
Głębię koloru kontrolujemy poprzez ilość dodanych do wody składników barwiących. Tak pokolorowane jaja możesz dalej ozdabiać: popularne są: wykrawanie, drapanie i metoda batikowa. Wszystkie te sposoby są bardzo efektowne.
Listki odbite na skorupce
Jak to zrobić? Do skorupki jajka przykładamy odpowiednio przycięty listek paproci, pietruszki lub koniczyny. Jajko umieszczamy w pończosze i wiążemy z obu stron końce jak cukierek tak, aby listki ściśle przylegały do skorupki.
Jajka gotujemy na twardo w odpowiednim barwniku (łupinach, burakach, kapuście) w osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody, nie odwijając pończochy, odkładamy delikatnie na sito, by obeschły. Po 20 minutach delikatnie odwijamy jajka – roślinne wzory powinny być już widoczne.
Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo
Zobacz galerię z przepisami na jajka faszerowane