Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory

2023-03-29 14:29

Pisanki  to tradycja Wielkanocy - można do ich barwienia wykorzystać naturalne barwniki, takie jak łupiny cebuli, szpinak, buraczki. Zobacz, czym barwić jaja wielkanocne, żeby uzyskać kolor niebieski, różowy czy żółty.

Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory
Autor: Shutterstock Pisanki kolorowane naturalnymi barwnikami - czym barwić jaja wielkanocne na różne kolory

Gotowanie jajek w osolonej wodzie z różnymi warzywami, owocami lub przyprawami, to najprostszy naturalny sposób ozdabiania pisanek. Jak w naturalny sposób uzyskać różne kolory?

Jak naturalnie barwić jajka na pisanki

Łupinki cebuli dają kolor brązowy lub pomarańczowy, w zależności od długości barwienia.

Fiolet uzyskamy używając suszonych lub mrożonych jagód.

Buraczki zafarbują skorupki na różowo.

Czerwona kapusta na błękit.

Żółć uzyskamy gotując jajka z kurkumą.

Szpinak nada jajom delikatnej zielonej barwy.

Głębię koloru kontrolujemy poprzez ilość dodanych do wody składników barwiących. Tak pokolorowane jaja możesz dalej ozdabiać: popularne są: wykrawanie, drapanie i metoda batikowa. Wszystkie te sposoby są bardzo efektowne.

Listki odbite na skorupce

Jak to zrobić? Do skorupki jajka przykładamy odpowiednio przycięty listek paproci, pietruszki lub koniczyny. Jajko umieszczamy w pończosze i wiążemy z obu stron końce jak cukierek tak, aby listki ściśle przylegały do skorupki. 

Jajka gotujemy na twardo w odpowiednim barwniku (łupinach, burakach, kapuście) w osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody, nie odwijając pończochy, odkładamy delikatnie na sito, by obeschły. Po 20 minutach delikatnie odwijamy jajka – roślinne wzory powinny być już widoczne.

Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo

Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Zobacz galerię z przepisami na jajka faszerowane