Aminokwasy naprawiają komórki organizmu - poznaj właściwości aminokwasów
Białka znajdujące się w produktach spożywczych i w naszym organizmie zbudowane są z aminokwasów. Jedzenie ubogie w te bezcenne substancje niekorzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ każda komórka organizmu ich potrzebuje. Sprawdź, co jeść, aby dostarczać sobie odpowiednią dawkę aminokwasów w codziennej diecie.
Spis treści
- Aminokwasy - jedzenie
- Aminokwasy - rodzaje
- Aminokwasy - właściwości
- Aminokwasy - arginina, tauryna
- Aminokwasy - glutamina, karnityna, lizyna
Aminokwasy - jedzenie
Aminokwasów zwykle dostarczamy wraz z jedzeniem. Układ trawienny rozkłada białko zawarte w pożywieniu na aminokwasy, które zostają ponownie połączone w białka potrzebne organizmowi. Każda komórka ciała jest tak zaprogramowana, aby tworzyć na swoje potrzeby konkretną postać białka.
Aminokwasy - rodzaje
Istnieją dwa rodzaje aminokwasów - egzogenne, czyli niezbędne oraz endogenne. Organizm potrafi sam wytwarzać aminokwasy endogenne, natomiast egzogenne muszą być dostarczone z pożywieniem.
Do aminokwasów endogennych należą:
alanina
arginina
asparagina
kwas asparginowy
cysteina
kwas glutaminowy
glicyna
prolina
seryna
tauryna
lizyna
metionina
fenyloalanina
treonina
walina
Aminokwasy - właściwości
Aminokwasy są niezbędne do naprawiania uszkodzeń mięśni, więzadeł, ścięgien, skóry, narządów wewnętrznych, gruczołów wydzielania wewnętrznego, włosów, paznokci oraz do utrzymywania ich w dobrej kondycji.
Aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu hormonów (np. insuliny), neuroprzekaźników (substancje chemiczne w mózgu, które przenoszą impulsy elektryczne), płynów ustrojowych oraz enzymów biorących udział w ważnych reakcjach organizmu.
Podstawową przyczyną niedoboru aminokwasów jest niewłaściwy sposób odżywiania się, a przede wszystkim dieta uboga w białko. Niestety, niedobór aminokwasów to także następstwo infekcji, silnego stresu, przyjmowania niektórych leków, starości oraz zaburzeń równowagi chemicznej organizmu. Niedobór aminokwasów ocenia się na podstawie specjalistycznego badania krwi. Jeżeli wynik świadczy o ich zbyt małej ilości, konieczne jest uzupełnienie aminokwasów poprzez przyjmowanie kapsułek. Mogą one zawierać jeden rodzaj tych bezcennych substancji lub być ich mieszaniną. Różne aminokwasy i ich pochodne mają inne zastosowania. Karnityna, wytwarzana w organizmie z lizyny wzmacnia serce, wspomaga rekonwalescentów osób z niewydolnością serca oraz zwiększa szanse przeżycia zawału serca. Ponieważ karnityna bierze udział w metabolizmie tłuszczów, pomaga zmniejszyć zbyt duże stężenie trójglicerydów.
Aminokwasy - arginina, tauryna
Arginina zaś zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu ponieważ rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Może także złagodzić bóle towarzyszące chorobie wieńcowej. Tauryna leczy niewydolność serca i obniża ciśnienie krwi. Pochodna cysteiny, oznaczana skrótem NAC pobudza wytwarzanie przeciwutleniaczy i sama także może działać, jako przeciwutleniacz. Dzięki temu wspomaga usuwanie uszkodzeń powstałych w komórkach. Wzmacnia też układ odpornościowy, a przy zapaleniu oskrzeli ogranicza wydzielanie śluzu. U osób, które przedawkują paracetamol cysteina łagodzi podrażnienie wątroby.
Aminokwasy - glutamina, karnityna, lizyna
Glutamina występująca w komórkach przewodu pokarmowego, łagodzi dolegliwości wynikające z zespołu jelita drażliwego. Karnityna zaś umożliwia mięśniom spalanie tłuszczów. Lizyna jest skuteczna w walce z opryszczką wargową, w leczeniu półpaśca i owrzodzenia ust.