Aminokwasy naprawiają komórki organizmu - poznaj właściwości aminokwasów

2016-09-05 12:36

Białka znajdujące się w produktach spożywczych i w naszym organizmie zbudowane są z aminokwasów. Jedzenie ubogie w te bezcenne substancje niekorzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ każda komórka organizmu ich potrzebuje. Sprawdź, co jeść, aby dostarczać sobie odpowiednią dawkę aminokwasów w codziennej diecie.

Aminokwasy naprawiają komórki - właściwości aminokwasów.
Autor: pixabay.com Orzeszki piniowe są bogatym źródłem białka.

Spis treści

  1. Aminokwasy - jedzenie
  2. Aminokwasy - rodzaje
  3. Aminokwasy - właściwości
  4. Aminokwasy - arginina, tauryna
  5. Aminokwasy - glutamina, karnityna, lizyna

Aminokwasy - jedzenie

Aminokwasów zwykle dostarczamy wraz z jedzeniem. Układ trawienny rozkłada białko zawarte w pożywieniu na aminokwasy, które zostają ponownie połączone w białka potrzebne organizmowi. Każda komórka ciała jest tak zaprogramowana, aby tworzyć na swoje potrzeby konkretną postać białka.

Aminokwasy - rodzaje

Istnieją dwa rodzaje aminokwasów - egzogenne, czyli niezbędne oraz endogenne. Organizm potrafi sam wytwarzać aminokwasy endogenne, natomiast egzogenne muszą być dostarczone z pożywieniem.

Do aminokwasów endogennych należą:

alanina

arginina

asparagina

kwas asparginowy

cysteina

kwas glutaminowy

glicyna

prolina

seryna

tauryna

lizyna

metionina

fenyloalanina

treonina

walina

Aminokwasy - właściwości

Aminokwasy są niezbędne do naprawiania uszkodzeń mięśni, więzadeł, ścięgien, skóry, narządów wewnętrznych, gruczołów wydzielania wewnętrznego, włosów, paznokci oraz do utrzymywania ich w dobrej kondycji.

Aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu hormonów (np. insuliny), neuroprzekaźników (substancje chemiczne w mózgu, które przenoszą impulsy elektryczne), płynów ustrojowych oraz enzymów biorących udział w ważnych reakcjach organizmu.

Podstawową przyczyną niedoboru aminokwasów jest niewłaściwy sposób odżywiania się, a przede wszystkim dieta uboga w białko. Niestety, niedobór aminokwasów to także następstwo infekcji, silnego stresu, przyjmowania niektórych leków, starości oraz zaburzeń równowagi chemicznej organizmu. Niedobór aminokwasów ocenia się na podstawie specjalistycznego badania krwi. Jeżeli wynik świadczy o ich zbyt małej ilości, konieczne jest uzupełnienie aminokwasów poprzez przyjmowanie kapsułek. Mogą one zawierać jeden rodzaj tych bezcennych substancji lub być ich mieszaniną. Różne aminokwasy i ich pochodne mają inne zastosowania. Karnityna, wytwarzana w organizmie z lizyny wzmacnia serce, wspomaga rekonwalescentów osób z niewydolnością serca oraz zwiększa szanse przeżycia zawału serca. Ponieważ karnityna bierze udział w metabolizmie tłuszczów, pomaga zmniejszyć zbyt duże stężenie trójglicerydów.

Aminokwasy - arginina, tauryna

Arginina zaś zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu ponieważ rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Może także złagodzić bóle towarzyszące chorobie wieńcowej. Tauryna leczy niewydolność serca i obniża ciśnienie krwi. Pochodna cysteiny, oznaczana skrótem NAC pobudza wytwarzanie przeciwutleniaczy i sama także może działać, jako przeciwutleniacz. Dzięki temu wspomaga usuwanie uszkodzeń powstałych w komórkach. Wzmacnia też układ odpornościowy, a przy zapaleniu oskrzeli ogranicza wydzielanie śluzu. U osób, które przedawkują paracetamol cysteina łagodzi podrażnienie wątroby.

Aminokwasy - glutamina, karnityna, lizyna

Glutamina występująca w komórkach przewodu pokarmowego, łagodzi dolegliwości wynikające z zespołu jelita drażliwego. Karnityna zaś umożliwia mięśniom spalanie tłuszczów. Lizyna jest skuteczna w walce z opryszczką wargową, w leczeniu półpaśca i owrzodzenia ust.