3 przepisy na zapiekanki z kurczakiem. Z ryżem, makaronem lub ziemniakami
Zapiekanki z dodatkiem piersi kurczaka to dania nie tylko pyszne i aromatyczne. Ich przyrządzenie jest proste i szybkie. Robiąc zapiekankę, można wykorzystać najróżniejsze składniki oraz resztki, które zalegają w lodówce. Oto trzy łatwe i sprawdzone przepisy na zapiekanki z kurczakiem, które zachwycą smakiem i łatwością przygotowania.
Spis treści
- Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem?
- Czym najlepiej zalać zapiekankę?
- Jak zrobić sos do zapiekanki?
- Przepisy na zapiekanki z kurczakiem
- Z czym podawać zapiekanki z kurczakiem?
- Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
- Zapiekanka z kurczakiem i makaronem
- Zapiekanka z kurczakiem i ryżem
Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem?
Poniżej znajdziecie trzy łatwe przepisy na zapiekanki z kurczakiem. Bez względu na to, który przepis wybierzecie, najpierw należy ugotować, usmażyć lub upiec filet z kurczka. Oczywiście można wykorzystać mięso, które zostało z poprzedniego dnia. Do mięsa dodaje się ugotowane wcześniej ziemniaki, makaron lub ryż. Wszystkie warzywa również trzeba wcześniej ugotować, aby były miękkie. Kiedy składniki wylądują w formie do zapiekania wystarczy wlać sos z jogurtu z dodatkiem jajek, z serem żółtym lub ze śmietany. Zapiekanki najlepiej piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut.
Czym najlepiej zalać zapiekankę?
Kiedy wszystkie składniki wylądują w formie do zapiekania, należy przygotować sos. Zalewę do zapiekanki można przygotować z takich produktów jak:
- śmietanka 30% i starty żółty ser
- jogurt i jajka
- śmietana z przyprawami
- passata pomidorowa ze świeżymi ziołami
Jak zrobić sos do zapiekanki?
Składniki w zapiekance scali sos. Można wykorzystać:
Przepisy na zapiekanki z kurczakiem
- Przepisy na zapiekanki z kurczakiem są łatwe. Odpowiadają na pytanie, jak zrobić prostą zapiekankę.
- Czas przygotowania różni się w zależności od przepisu. Wszystkie receptury są dość szybkie.
- Składniki do zapiekanki można przygotować dzień wcześniej, przełożyć je do formy i wymieszać, a następnie wstawić do lodówki. Następnego dnia wystarczy wlać sos i formę wstawić do piekarnika. W ten sposób czas przygotowania obiadu znacznie się skróci.
- Listy składników, które są potrzebne do przyrządzenia smakowitej zapiekanki, nie są długie. Znajduje się na nich pierś kurczaka, warzywa, przyprawy oraz składniki, z których robi się sos.
- Do zapiekanek można użyć wiele różnych składników. To dobry pomysł na wykorzystanie resztek, które zajmują miejsce w lodówce. Aby nie marnować jedzenia, idealnie nadadzą się do obłędnej zapiekanki.
- Każdy z przepisów można modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki. Potraktujcie je jako kulinarną inspirację i twórzcie swoje popisowe zapiekanki z kurczakiem.
Z czym podawać zapiekanki z kurczakiem?
Zapiekanki z dodatkiem gotowanego, pieczonego lub smażonego kurczaka to dania pyszne, aromatyczne i sycące. Najlepiej smakują ze świeżymi warzywami. Idealne będą więc lekkie i proste surówki. Sprawdzi się też kolorowa sałatka z sosem winegret, jak na przykład sałata masłowa z ogórkami i pomidorami.
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
Składniki:
- 500 g ugotowanej piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 200 g startego żółtego sera
- 100 g sera pleśniowego
- 6 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju + do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na dnie formy do zapiekania wysmarowanej olejem. Posypać 1/2 żółtego startego sera i ułożyć połowę sera pleśniowego pokrojonego w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
3. Na ziemniaki wyłożyć pieczarki z cebulą i pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Posypać 1/2 startego żółtego sera i ułożyć pozostały ser pleśniowy.
4. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
5. Podawać na gorąco z kolorową sałatą z sosem winegret.
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem
Składniki:
- 250 g pierś kurczaka
- 250 g brokuła
- 200 g makaronu kokardki
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g startego żółtego sera
- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g zielonego groszku konserwowego
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić.
2. Pierś kurczaka pokroić w większą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Wlać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Mięso smażyć na rozgrzanej patelni, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
3. Fasolkę i pokrojone na różyczki brokuły ugotować do miękkości. Odcedzić i odstawić.
4. Do formy do zapiekania przełożyć usmażonego kurczaka, makaron, fasolkę szparagową, brokuły oraz kukurydzę i zielony groszek. Wymieszać i wlać sos ze śmietanki i startego żółtego sera. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych.
5. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
6. Podawać od razu z sałatką lub surówką.
Zapiekanka z kurczakiem i ryżem
Składniki:
- 500 g pieczonej piersi kurczaka
- 150 g jogurtu greckiego
- 100 g ryżu Basmati
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki zielonego groszku konserwowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
2. Brokuł pokroić na różyczki. Marchewki obrać i pokroić w grubsze plastry. Warzywa ugotować we wrzątku do miękkości.
3. Pieczoną pierś kurczaka pokroić w kostkę i doprawić słodką papryką.
4. Jajka wbić do miski, wlać jogurt grecki i doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
5. Do formy do zapiekania przełożyć ryż, kurczaka, brokuły i marchewkę. Wlać jogurt z jajkami i wymieszać.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
7. Podawać na gorąco z chrupiącą surówką.