3 najlepsze przepisy na dania ze szparagami

2013-05-31 10:13 Beata Lekszycka
3 najlepsze przepisy na dania ze szparagami
Autor: Shutterstock 3 najlepsze przepisy na dania ze szparagami 

Szparagi są nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne. Wybraliśmy dla was 3 najlepsze i najprostsze dania ze szparagami. Warto ich spróbować, bo sezon krótki. 

Szparagi - czy umiesz je gotować?

Pytanie 1 z 15
Kiedy trwa sezon na szparagi?
Szoaragi

Szparagi z sosem holenderskim

Składniki:

- 500 g zielonych szparagów,

- 125 g zimnego masła,

- 2 żółtka,

- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,

- 1 łyżka zimnej wody,

- sól

Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć masło pokrojone w drobną kostkę, dodać żółtka, zimną wodę i podgrzewać na bardzo małym ogniu, mieszając. Gdy konsystencja sosu zrobi się kremowa, zdjąć garnek z ognia, wlać sok z cytryny, sól, cały czas mieszać.

Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, zakwaszonej sokiem z cytryny i gotować 3 minuty. Odsączyć, przełożyć na talerz i polać sosem.

Szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki:

- pęczek szparagów,

- 4 jajka,

- stary żółty ser,

- masło,

- pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Ugotować do miękkości. Jajka usmażyć ma maśle, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na szparagach i posypać starym żółtym serem.

Sprawdź także: Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA wraz z WIDEO krok po kroku, jak gotować szparagi

Szparagi z serkiem mascarpone

Składniki:

- pęczek zielonych szparagów,

- 250 g serka mascarpone,

- 100 g jogurtu greckiego,

- 1 pomidor,

- mały pęczek szczypiorku,

- oliwa,

- sok z cytryny,

- sól

Sposób przygotowania:

Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i sól. Serek wyłożyć na talerz, na nim poukładać cząstki pomidora, polać oliwą i posypać szczypiorkiem. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować , aż będą miękkie.

Odcedzić o położyć na talerzu obok serka.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE