3 najlepsze przepisy na dania ze szparagami

2013-05-31 10:13

Szparagi są nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne. Wybraliśmy dla was 3 najlepsze i najprostsze dania ze szparagami. Warto ich spróbować, bo sezon krótki. 

3 najlepsze przepisy na dania ze szparagami
Autor: Shutterstock 3 najlepsze przepisy na dania ze szparagami 

Spis treści

  1. Szparagi z sosem holenderskim
  2. Szparagi z jajkiem sadzonym
  3. Szparagi z serkiem mascarpone

Szparagi - czy umiesz je gotować?

Pytanie 1 z 15
Kiedy trwa sezon na szparagi?
Szoaragi

Szparagi z sosem holenderskim

Składniki:

- 500 g zielonych szparagów,

- 125 g zimnego masła,

- 2 żółtka,

- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,

- 1 łyżka zimnej wody,

- sól

Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć masło pokrojone w drobną kostkę, dodać żółtka, zimną wodę i podgrzewać na bardzo małym ogniu, mieszając. Gdy konsystencja sosu zrobi się kremowa, zdjąć garnek z ognia, wlać sok z cytryny, sól, cały czas mieszać.

Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, zakwaszonej sokiem z cytryny i gotować 3 minuty. Odsączyć, przełożyć na talerz i polać sosem.

Szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki:

- pęczek szparagów,

- 4 jajka,

- stary żółty ser,

- masło,

- pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Ugotować do miękkości. Jajka usmażyć ma maśle, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na szparagach i posypać starym żółtym serem.

Sprawdź także: Gotowanie szparagów: INSTRUKCJA wraz z WIDEO krok po kroku, jak gotować szparagi

Szparagi z serkiem mascarpone

Składniki:

- pęczek zielonych szparagów,

- 250 g serka mascarpone,

- 100 g jogurtu greckiego,

- 1 pomidor,

- mały pęczek szczypiorku,

- oliwa,

- sok z cytryny,

- sól

Sposób przygotowania:

Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i sól. Serek wyłożyć na talerz, na nim poukładać cząstki pomidora, polać oliwą i posypać szczypiorkiem. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować , aż będą miękkie.

Odcedzić o położyć na talerzu obok serka.