Dania z wątróbki jada się na całym świecie. Do ich przygotowania używa się nie tylko popularne u nas wątróbki wieprzowe czy drobiowe, ale także wątrobę wołowa czy jagnięcą. Niezależnie od pochodzenia wątróbka to bardzo wartościowy odżywczo składnik pożywienia, jest bogata w białko, za to uboga w kalorie. To jedno z najlepszych zwierzęcych źródeł witaminy A w formie retinolu, czyli najlepiej przyswajalnej jej formy. Jest też dobrym źródłem witaminy D oraz witamin z grupy B oraz żelaza.
Wątroba zwierzęca ma intensywny zapach i specyficzną konsystencję. To sprawia, że albo się za nią przepada, albo nie znosi. Trudno więc przekonywać tych, którzy nie przepadają za wątróbką, żeby ją jadali. Nie ważne, co do wątróbki dodamy - jeśli ktoś nie lubi podrobów, prawdopodobnie go do nich nie przekonamy. Zupełnie inaczej rzecz się ma z entuzjastami wątróbki. Jeśli ją lubicie - sprawdź cie różne kombinacje przypraw i dodatków, bo można uzyskać naprawdę zaskakujące smakowo efekty. Tym bardziej, że wątróbka jest tania, więc małym kosztem można przygotować pyszny obiad, o niezwykle wyszukanym smaku. W galerii znajdziecie 11 sprawdzonych przepisów na wątróbkę z patelni oraz bonus: poradę jak nie popełniać podstawowych błędów przy smażeniu wątróbki.