Zimowe grzyby jadalne. Po te grzyby warto zimą wybrać się do lasu
Zimowe grzyby nie ustępują smakiem tym wczesnojesiennym. Są pyszne i dają wiele możliwości kulinarnych. O tej porze roku można wybrać się po płomiennice zimowe, boczniaki ostrygowate i i uszaki bzowe. Jak wyglądają i gdzie ich szukać?
Spis treści
Zimowe grzyby
Zimą można również wybrać się do lasu. I to nie tylko wycieczkę i spacer, ale także na grzybobranie. W naszych lasach rosną pyszne jadalne grzyby, których owocniki pojawiają się w lesie w styczniu i lutym. A jeśli zima jest łagodna, tak jak tegoroczna, to możemy być pewni obfitych zbiorów. Zimowe zbiory są bezpieczne, bo w lasach nie trafimy na trujące odpowiedniki. Z pewnością zrekompensuje to nam niewielka różnorodność w zawartości koszyka. Oto 3 gatunki grzybów, na które warto zwrócić uwagę.
Płomiennica zimowa
Płomiennica zimowa (łac. Flammulina velutipes) to delikatny w smaku grzyb jadalny. Owocniki można zbierać od późnej jesieni do wczesnej wiosny, czyli akurat wtedy, gdy inne grzyby nie są dostępne. Płomiennica ma dość intensywny pomarańczowobrązowy kolor, długi, aksamitny trzon i jasne blaszki. Rośnie w kępach na martwych gałęziach drzew liściastych (wierzbie, topoli, buku, olszynie) nie tylko w lasach, ale także w parkach i w pobliżu wód. Jest to grzyb pochodzenia azjatyckiego, inna jego nazwa to enoki.
Płomiennica zimowa to grzyb bezpieczny, jest jadalny i trudno go pomylić z jakimkolwiek gatunkiem trującym. Co prawda niektóre źródła porównują ją do łysiczki, ale ta po pierwsze owocuje w innym czasie (latem i jesienią), a po drugie jest znacznie mniejsza i wyrasta z podłoża.
Płomiennica zimowa ma delikatny w smaku miąższ i niezbyt intensywny, przyjemny, czasem lekko orzechowy zapach. Jada się jedynie jej kapelusze. Świetnie pasuje do zimowej jajecznicy, w której zastąpić nią można kurki. Sprawdzi się tez jako dodatek do zup i sosów.
Boczniak ostrygowaty
Boczniaki to grzyby dużo bardziej znane od płomiennicy. Zazwyczaj kupujemy je po prostu w sklepie, bo są chętnie uprawiane. Ale można je znaleźć również w lesie lub wyhodować w swoim ogrodzie. Szczyt ich owocowania przypada właśnie zimą. Więcej o boczniakach przeczytasz w tekście: Boczniaki - czy są zdrowe? Właściwości boczniaków. Polecam tez zbiór przepisów na dania z boczniakami tutaj: 9 przepisów na boczniaki? Co zrobić z tych zimowych grzybów?
Nasz zimowy uszak bzowy
Uszak bzowy to inaczej popularny azjatycki grzyb mun. Jego galaretowate owocniki porastają często krzewy bzu czarnego. Jeśli warunki są sprzyjające, czyli zima jest łagodna, uszaki można zbierać cały rok. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do zup i sosów, zwłaszcza w stylu azjatyckiem. W smaku są bardzo neutralne, dzięki czemu znakomicie łączą się z wyrazistymi przyprawami. Warto je zbierać i jadać, bo działają wzmacniająco na organizm.