"Sosnersy": nietypowe dary lasu. Leśnicy zachwalają niebanalną wiosenną przekąskę

2023-05-11 18:52

Oto przepis na nietypową przekąskę zwaną "sosnersy", którą zaprezentowali leśnicy, wykorzystując surowe kwiatostany sosny i gorzką czekoladę. To proste danie ma delikatnie słodkawy smak i intensywny zapach lasu.

 Sosnersy: nietypowe dary lasu. Leśnicy zachwalają niebanalną wiosenną przekąskę
Autor: Shutterstock / Facebook.com/Lasy Państwowe Oto przepis na nietypową przekąskę zwaną "sosnersy", którą zaprezentowali leśnicy, wykorzystując surowe kwiatostany sosny i gorzką czekoladę. To proste danie ma delikatnie słodkawy smak i intensywny zapach lasu

Lasy polskie słyną z bogactwa jadalnych roślin, nie tylko grzybów czy popularnych owoców leśnych, takich jak jagody, maliny czy jeżyny. Teraz leśnicy zachęcają do wypróbowania surowych kwiatostanów sosny, które obecnie kwitną. "Sosnersy", jak je nazwano, stanowią "ciekawe doznanie dla kubków smakowych".

Poznaj "sosnersy". Leśnicy polecają nietypowe danie

To danie jest prawdziwym rarytasem dla smakoszy szukających wyjątkowych i dzikich aromatów. Smak pędów sosny jest niezwykle wyrazisty, emanuje dzikością i intensywnością. Warto spróbować tego nietypowego dania, jednak poleca się je głównie dla osób o zaawansowanym podniebieniu i przyzwyczajonych do nietypowych smaków. 2-3 sztuki tych jadalnych kwiatów to wystarczająca dawka przynajmniej na pierwszy raz.  Są one niezaprzeczalnie ciekawym przysmakiem.

- Kolega zachęcił mnie kiedyś do spróbowania surowych kwiatostanów męskich sosny. Okazały się naprawdę ciekawym doznaniem dla kubków smakowych, lekko słodkawy smak, bardzo intensywnie pachnące lasem (terpentyną). Jakiś czas temu w sieci natknąłem się na ciekawą wariację kulinarną z kwiatostanami sosnowymi w roli głównej... Poczekałem do wiosny... i powiem szczerze- było warto! - czytamy na Facebookowej stronie Lasów Państwowych.

Jak zrobić pyszną przekąskę z młodych pędów sosny?

Przepis na "sosnersy" jest niezwykle prosty. Leśnicy podkreślają, że przygotowanie surowych kwiatostanów sosny do spożycia jest bardzo łatwe. Należy jednak pamiętać o usunięciu brązowych łusek. Ważne jest również zebranie kwiatostanów we właściwym momencie.

- Zrywamy sosnowe kwiatostany męskie, nim pokryją się pyłkiem, czyścimy je i pozbawiamy brązowych łusek. Następnie rozpuszczamy gorzką czekoladę, w której maczamy kwiatostany.Pycha! Sami spróbujcie! - zachęcają leśnicy.