Jakie potrawy królowały w PRL-u?
Gotowanie w czasach PRL-u ograniczone było dostępnością produktów. Stanowiło prawdziwe wyzwanie i było mistrzostwem improwizacji oraz kreatywności. Gospodynie domowe potrafiły z kilku podstawowych składników wyczarować dania, które do dziś budzą sentyment.
W tamtej epoce kotlety schabowe były symbolem luksusu. Ten rodzaj mięsa nie był tak łatwo dostępny jak dziś. Na różne święta i okolicznościowe spotkania przyrządzano śledzie w oleju, w śmietanie czy po kaszubsku. Nie brakowało też słodkich przyjemności. Blok czekoladowy, wuzetki, ciepłe lody czy andruty były najpopularniejszymi deserami za komuny.
PRL od kuchni – świetna zabawa dla starszych i młodszych
Chociaż dziś mnóstwo produktów jest tak łatwo dostępnych, warto czasem wrócić do tych prostych receptur i przypomnieć sobie, jak smakowało życie w Polsce za komuny. Jeżeli pamiętacie tamte czasy, rozwiązanie tego kulinarnego quizu o PRL-u od kuchni będzie dla was jak bułka z masłem. To także porcja wiedzy dla młodzieży. Powodzenia!
Zobaczcie galerię i przypomnijcie sobie najlepsze przepisy na przysmaki z czasów PRL.