Quiz. Kulinarny słowniczek z PRL-u. Wygraj epicką awanturę o punkty!
Czym była drylownica? Z czego robiono bryzol? Co nazywano lornetą z meduzą? Jeżeli znacie odpowiedzi na te pytania, z łatwością rozwiążecie ten szybki quiz. Weźcie udział w naszej zabawie i sprawdźcie się w zadaniach z kulinarnego słowniczka z epoki Polski Ludowej. Powodzenia!

Kulinarny słowniczek z PRL-u
Potrawy z czasów PRL-u, choć często wspominane z nostalgią, były przede wszystkim odzwierciedleniem realiów tamtej epoki. Chociaż dostępności produktów była ograniczona, przy małych kosztach i sporej kreatywności w kuchni można było wyczarować smaczne dania na każdą okazję. Potrawy zyskiwały także ciekawe nazwy, które dziś wielu młodym osobom nic nie mówią. Jednak mnóstwo Polaków wspomina je z łezką w oku. Wówczas używano też zapomnianych obecnie sprzętów AGD.
Pasta kanapkowa awanturka, bryzol czy lorneta z meduzą to tylko niektóre nazwy potraw z czasów komuny. W kulinarnym słowniczku z PRL-u można znaleźć ich znacznie więcej. Ciasta przygotowywano w makutrach, a piekło się w prodiżu. Do usuwania pestek z wiśni służyła drylownica. Dziś mało kto pamięta o tych sprzętach, a ich nazwy budzą zdziwienie.
Kulinarny słowniczek z PRL-u – zabawa dla każdego
Jeżeli pamiętacie, jak nazywały się potrawy z czasów Polski Ludowej i jakich sprzętów używano do ich przygotowania, sprawdźcie się w naszym quizie. Czeka na was dziesięć pytań o nazwy potraw i artykułów AGD, które królowały za komuny. Przekonajcie się, jak dobrze znacie kulinarny słowniczek z PRL-u.
Poniżej znajdziecie galerię ze sprawdzonymi przepisami na hitowe dania z czasów PRL-u.

