Quiz. Kulinarne hity PRL-u. Czy jeszcze pamiętasz kultowe przysmaki?
Kuchnia czasów PRL charakteryzowała się kreatywnością, pysznym smakiem i łatwością przyrządzania potraw, których nazwy do dziś potrafią zaskoczyć. Awanturka, lorneta z meduzą czy szyszki to tylko niektóre z nich. Jeżeli masz więcej niż 30 lat, bez problemu przypomnisz sobie, z czego robiono te dania. Rozwiąż quiz i zdobądź max punktów!
Co się jadło w PRL-u?
W epoce Polski Ludowej było ciężko. W sklepach brakowało towaru, a czasem trudno było dostać nawet podstawowe produkty. Oprócz pieniędzy niezbędne były kartki na żywność. Mimo wszystko Polacy starali się, jak mogli. W tamtym szarym okresie powstało sporo przepisów na proste, ale pyszne potrawy. Są znane i lubiane do dziś.
Hitami wśród przekąsek w PRL-u były śledzie w śmietanie i lorneta z meduzą. Śniadania składały się z zupy mlecznej z obowiązkowym kożuchem, która do dziś źle się kojarzy. Na obiad przyrządzano oszukane kotlety schabowe z mortadeli, a na deser najlepszy był blok czekoladowy. Co ciekawe, ten słodki przysmak nie zawierał czekolady. Robiło się go z mleka w proszku.
Quiz o kulinarnych hitach z PRL-u
Jeżeli pamiętacie, jakie przysmaki królowały w czasach Polski Ludowej, bez problemu rozwiążecie ten quiz. Czeka na was dziesięć pytań na temat najpopularniejszych potraw z tamtej epoki. Jeżeli PRL jest dla was znany tylko z opowieści rodziców lub dziadków, nad odpowiedziami warto się zastanowić. Powodzenia!
Poniżej znajdziecie także galerię z przepisami na najpopularniejsze przepisy, które narodziły się w czasach PRL-u.