Produkty do gotowania w stylu feng-shui - jakie są?

2016-11-25 15:00

Kuchnia feng-shui ma swoje sztandarowe potrawy. By je przygotować, musisz wybrać się na specjalne zakupy.Sprawdź, jakie produkty powinny znajdować się w spiżarni miłośników gotowania potraw w stylu feng-shui.

Produkty do gotowania w stylu feng-shui - jakie są?
Autor: pixabay.com Nori - pasowane arkusze z glonów. Służą do robienia sushi i innych potraw z nadzieniem.

Spis treści

  1. Filozofia i niezbędne produkty
  2. Ryże i makarony
  3. Winny ocet ryżowy
  4. Sos sojowy
  5. Olej sezamowy ciemny
  6. Przyprawa pięciu smaków
  7. Olej arachidowy
  8. Hoisin
  9. Papryczka chili
  10. Sos z ryb
  11. Imbir 
  12. Nori 
  13. Miso 

Filozofia i niezbędne produkty

Gotowanie feng shui to nie tylko przestrzeganie zasad tej filozofii, ale również korzystanie z typowych dla Dalekiego Wschodu produktów.

Produkty niezbędne w kuchni feng-shui:

Ryże i makarony

Miłośnicy zdrowej kuchni w azjatyckim stylu powinni mieć w kuchni np. ryż jaśminowy, ryż sushi, makaron z fasolek mung, makaron ryżowy (z mąki ryżowej), makaron udon (pszeniczny) i makaron soba (gryczany).

Winny ocet ryżowy

Jest łagodniejszy niż większość octów. Dodaje się go do makaronów, marynat, dressingów. Nadaje potrawom lekko słodkawy posmak.

Sos sojowy

Ciemny sos powstaje w wyniku fermentacji gotowanych nasion soi i prażonej pszenicy lub ryżu. Służy jako przyprawa do zup, sosów, marynat, mięsa, ryżu, mięsa.

Olej sezamowy ciemny

Nadaje potrawom orzechowy smak.

Przyprawa pięciu smaków

Charakterystyczna dla kuchni ostra przyprawa – mieszanka cynamonu, goździków, nasion kopru, anyżku i pieprzu syczuańskiego. Polecana do potraw z kurczaka czy kaczki.

Olej arachidowy

Doskonały do smażenia i do sałatek.

Hoisin

Gęsty, czerwonobrunatny, słodko-ostry sos z nasion soi., czosnku, papryczek chili i innych przypraw. Stosowany do mięsa (zwłaszcza wieprzowiny), drobiu, owoców morza.

Papryczka chili

Świeże i suszone, w proszku.

Sos z ryb

Słony sos przygotowywany ze sfermentowanych ryb. Służy do dosalania potraw i marynowania mięsa.

Imbir 

Kupując świeży imbir, wybieraj twarde korzenie o błyszczącej skórce. Bez zmarszczek i włókien w miejscach, gdzie oderwane zostały guzki.

Nori 

Prasowane arkusze z glonów. Służą do robienia sushi i innych potraw z nadzieniem.

Miso 

Pasta ze sfermentowanej fasoli. Najczęściej dodawana do sosów i mięs.