Produkty do gotowania w stylu feng-shui - jakie są?
Kuchnia feng-shui ma swoje sztandarowe potrawy. By je przygotować, musisz wybrać się na specjalne zakupy.Sprawdź, jakie produkty powinny znajdować się w spiżarni miłośników gotowania potraw w stylu feng-shui.
Spis treści
- Filozofia i niezbędne produkty
- Ryże i makarony
- Winny ocet ryżowy
- Sos sojowy
- Olej sezamowy ciemny
- Przyprawa pięciu smaków
- Olej arachidowy
- Hoisin
- Papryczka chili
- Sos z ryb
- Imbir
- Nori
- Miso
Filozofia i niezbędne produkty
Gotowanie feng shui to nie tylko przestrzeganie zasad tej filozofii, ale również korzystanie z typowych dla Dalekiego Wschodu produktów.
Produkty niezbędne w kuchni feng-shui:
Ryże i makarony
Miłośnicy zdrowej kuchni w azjatyckim stylu powinni mieć w kuchni np. ryż jaśminowy, ryż sushi, makaron z fasolek mung, makaron ryżowy (z mąki ryżowej), makaron udon (pszeniczny) i makaron soba (gryczany).
Winny ocet ryżowy
Jest łagodniejszy niż większość octów. Dodaje się go do makaronów, marynat, dressingów. Nadaje potrawom lekko słodkawy posmak.
Sos sojowy
Ciemny sos powstaje w wyniku fermentacji gotowanych nasion soi i prażonej pszenicy lub ryżu. Służy jako przyprawa do zup, sosów, marynat, mięsa, ryżu, mięsa.
Olej sezamowy ciemny
Nadaje potrawom orzechowy smak.
Przyprawa pięciu smaków
Charakterystyczna dla kuchni ostra przyprawa – mieszanka cynamonu, goździków, nasion kopru, anyżku i pieprzu syczuańskiego. Polecana do potraw z kurczaka czy kaczki.
Olej arachidowy
Doskonały do smażenia i do sałatek.
Hoisin
Gęsty, czerwonobrunatny, słodko-ostry sos z nasion soi., czosnku, papryczek chili i innych przypraw. Stosowany do mięsa (zwłaszcza wieprzowiny), drobiu, owoców morza.
Papryczka chili
Świeże i suszone, w proszku.
Sos z ryb
Słony sos przygotowywany ze sfermentowanych ryb. Służy do dosalania potraw i marynowania mięsa.
Imbir
Kupując świeży imbir, wybieraj twarde korzenie o błyszczącej skórce. Bez zmarszczek i włókien w miejscach, gdzie oderwane zostały guzki.
Nori
Prasowane arkusze z glonów. Służą do robienia sushi i innych potraw z nadzieniem.
Miso
Pasta ze sfermentowanej fasoli. Najczęściej dodawana do sosów i mięs.