Nie tylko do makaronu i nie tylko z bazylii. Pesto z pokrzywy to zastrzyk żelaza na wiosnę
Odkryj nieoczywiste smaki kuchni wegańskiej, które wykraczają poza tradycyjne pesto z natki pietruszki, pesto z rukoli czy pesto ze szpinaku. Pesto z pokrzywy to unikalna propozycja, która zaskakuje swoim smakiem, dodając niepowtarzalnej nuty do dań. Nie tylko zaskakuje smakiem, ale także korzyściami dla zdrowia.
Niektórzy uważają ją za zwykły chwast, inni zaś za cudowną roślinę, pełną cennych składników odżywczych. Kto by pomyślał, że pokrzywa zagości na stałe w naszych kuchniach.
Pokrzywa. Właściwości zdrowotne
Pokrzywa wzmacnia naszą naturalną odporność, przyspiesza przemianę materii, pomaga w eliminacji nadmiaru wody z organizmu, a także pozytywnie wpływa na krzepnięcie krwi oraz proces gojenia się ran. Warto po nią sięgnąć szczególnie w przypadku dolegliwości bólowych, problemów z układem moczowym czy anemii. Często spotykana jest także w składzie różnego rodzaju kosmetyków – np. w szamponach przeciwłupieżowych i preparatach na trądzik. Pokrzywa pojawia się również na talerzu. I musimy przyznać - smakuje fantastycznie!
Pesto z pokrzywy. Jej cenne składniki wykorzystaj w maju
Maj to idealny czas na zbieranie pokrzywy – jednej z najcenniejszych roślin leczniczych w naszym klimacie. Kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, wapń i krzem – to niepełna lista wzmacniającego, oczyszczającego i regenerującego nasz organizm bogactwa zawartego w pokrzywie. Warto więc z niego skorzystać i przygotować na przykład wspaniałe pesto, idealne do kanapek i makaronów.
Oto przepis na pesto z pokrzywy:
- Przygotuj składniki: około 4 garści liści pokrzywy, około 2 łyżki łuskanego słonecznika, około 1/3 szklanki oliwy, 1 ząbek czosnku i sól do smaku.
- Zblanszuj listki pokrzywy. To oznacza, że należy je wrzucić na krótką chwilę do wrzącej wody, a następnie szybko przelać zimną, aby zatrzymać proces gotowania.
- Na suchej patelni upraż łuskany słonecznik - tylko przez chwilę, aby uwolnić jego aromat.
- Drobno pokrój zblanszowaną pokrzywę.
- Dodaj do pokrzywy uprażony słonecznik, ząbek czosnku i oliwę.
- Użyj blendera, aby dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
- Dopraw pesto odrobiną soli, według własnego smaku.
- Gotowe pesto możesz podawać z ulubionym makaronem, kanapkami, a nawet jako dodatek do sałatek. Smacznego!