Niektórzy uważają ją za zwykły chwast, inni zaś za cudowną roślinę, pełną cennych składników odżywczych. Kto by pomyślał, że pokrzywa zagości na stałe w naszych kuchniach.
Pokrzywa. Właściwości zdrowotne
Pokrzywa wzmacnia naszą naturalną odporność, przyspiesza przemianę materii, pomaga w eliminacji nadmiaru wody z organizmu, a także pozytywnie wpływa na krzepnięcie krwi oraz proces gojenia się ran. Warto po nią sięgnąć szczególnie w przypadku dolegliwości bólowych, problemów z układem moczowym czy anemii. Często spotykana jest także w składzie różnego rodzaju kosmetyków – np. w szamponach przeciwłupieżowych i preparatach na trądzik. Pokrzywa pojawia się również na talerzu. I musimy przyznać - smakuje fantastycznie!
Pesto z pokrzywy. Jej cenne składniki wykorzystaj w maju
Maj to idealny czas na zbieranie pokrzywy – jednej z najcenniejszych roślin leczniczych w naszym klimacie. Kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, wapń i krzem – to niepełna lista wzmacniającego, oczyszczającego i regenerującego nasz organizm bogactwa zawartego w pokrzywie. Warto więc z niego skorzystać i przygotować na przykład wspaniałe pesto, idealne do kanapek i makaronów.
Oto przepis na pesto z pokrzywy:
- Przygotuj składniki: około 4 garści liści pokrzywy, około 2 łyżki łuskanego słonecznika, około 1/3 szklanki oliwy, 1 ząbek czosnku i sól do smaku.
- Zblanszuj listki pokrzywy. To oznacza, że należy je wrzucić na krótką chwilę do wrzącej wody, a następnie szybko przelać zimną, aby zatrzymać proces gotowania.
- Na suchej patelni upraż łuskany słonecznik - tylko przez chwilę, aby uwolnić jego aromat.
- Drobno pokrój zblanszowaną pokrzywę.
- Dodaj do pokrzywy uprażony słonecznik, ząbek czosnku i oliwę.
- Użyj blendera, aby dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
- Dopraw pesto odrobiną soli, według własnego smaku.
- Gotowe pesto możesz podawać z ulubionym makaronem, kanapkami, a nawet jako dodatek do sałatek. Smacznego!