Menu na chrzest: jak skomponować menu na Chrzest Święty?

2017-05-15 10:31

Chrzest Święty to pierwsza uroczystość w życiu dziecka. Bierze w niej udział jeszcze nieświadomie, ale my dołóżmy wszelkich starań, żeby oprawa i menu przyjęcia podkreślały niezwykłość tej chwili. Sprawdź, jak skomponować menu na chrzest.

Jakie menu na chrzest? - Jak skomponowac menu na Chrzest Święty?
Autor: Shutterstock Tort - doskonały deser na każde przyjęcie chrzcielne.

Spis treści

  1. Przekąski na przyjęcie z okazji chrztu
  2. Zupa - krem z pieczarek podany z grzankami
  3. Danie główne - polędwiczki w sosie ziołowym, kluski kładzione, sałata
  4. Deser - szarlotka na ciepło z bitą śmietaną

Przekąski na przyjęcie z okazji chrztu

wędzony łosoś z ćwiartkami cytryny

szparagi z majonezem zawijane w szynkę parmeńską - majonez mieszamy z łagodnym curry w paście. Plastry szynki parmeńskiej smarujemy sosem majonezowym, kładziemy na nie 3 szparagi i zawijamy.

sałatka z pomarańczy i kukurydzy - 3 pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy puszkę kukurydzy, 2 łodygi selera naciowego i garść posiekanych orzechów włoskich. Mieszamy z majonezem połączonym z gęstym jogurtem. Przyprawiamy szczyptą chili w płatkach, łyżeczką curry solą i pieprzem.

Zupa - krem z pieczarek podany z grzankami

1 kg pokrojonych pieczarek udusimy na maśle. Miksujemy z dodatkiem 1/2 szklanki bulionu drobiowego i 1/2 szklanki ubitej śmietanki kremówki. Doprawiamy pieprzem.

Podajemy w filiżankach z kleksem śmietany posypanej natką pietruszki. Grzanki robimy z białego chleba tostowego pokrojonego w kostkę i podpieczonego w piekarniku.

Danie główne - polędwiczki w sosie ziołowym, kluski kładzione, sałata

Mięso - trzeba liczyć 2 polędwiczki na 5 osób. Mięso kroimy w ukośne plastry grubości 2 cm, zbijamy je pięścią (nie używać tłuczka). Obsmażamy krótko na maśle z oliwą i odkładamy w ciepłe miejsce. Trzy garście posiekanych ziół (natka, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek) smażymy z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku na maśle, dolewamy śmietankę. mieszamy. Wkładamy do sosu mięso, posypujemy solą i pieprzem. Czekamy, aż mięso nabierze odpowiedniej temperatury.

Kluski - kubek kefiru, 2 jajka i sól miksujemy dosypując mąkę. Ciasto musi być gęste jak wiejska śmietana. Zostawiamy na 1-2 godziny. Na gotującą się,  osoloną wodę kładziemy małe kluseczki. Gdy wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek posmarowany olejem. Przygotowane wcześniej kluski dobrze przechowają się przykryte folią.

Deser - szarlotka na ciepło z bitą śmietaną

Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je do lodówki. Wyklejamy połową ciasta blaszkę i wstawiamy ją do piekarnika, żeby ciasto się zarumieniło.

Na ostudzone ciasto wkładamy 1,5 kg poszatkowanych jabłek (reneta lub golden delicious) z cukrem, cynamonem i skórką pomarańczową.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i nakrywamy nim jabłka. Pieczemy na złoto. Przed podaniem podgrzewamy chwilę ciasto w piecyku, posypujemy cukrem pudrem i układamy na nim kopczyk z bitej śmietany zwieńczony listkiem mięty.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE