Krówki w polskich lasach. Nie są słodkie i można je jeść na surowo

2023-08-14 16:31

Grzybiarze w całej Polsce zacierają ręce. W lasach właśnie pojawiło się mnóstwo grzybów, ale warto zwrócić uwagę na jeden gatunek. Krówka nie jest zbyt popularnym i docenianym grzybem. To błąd, ponieważ mleczaj smaczny wyróżnia się oryginalnym aromatem i pysznym smakiem. Jak wygląda grzyb krówka i jak go rozpoznać?

grzyby krówki
Autor: Shutterstock Krówki znajdziesz w lesie. Ten niedoceniany grzyb to mnóstwo smaku.

Spis treści

  1. Jak wygląda mleczaj smaczny?
  2. Kiedy zbierać mleczaje smaczne?
  3. Jak smakuje mleczaj smaczny?
  4. Czy mleczaje smaczne można jeść na surowo?
  5. Właściwości mleczaja smacznego
  6. Co zrobić z mleczaja smacznego?

Jak wygląda mleczaj smaczny?

Mleczaj smaczny to mało znany grzyb gołąbkowaty, który nazywa się także mleczakiem, krówką, rydzem czerwony czy surojadką. Występuje w lasach liściastych i iglastych. Krówkę można spotkać także w Ameryce Północnej, Australii czy Chinach, a nawet w Afryce. Krówki charakteryzują się kapeluszami o średnicy około 15 cm w kolorze jasno-brązowym lub orzechowym. Blaszki są gęste, a miąższ ma dość twardą konsystencję.

Tym, co odróżnia mleczaja smacznego od innych grzybów, jest aromat. Zaprawieni grzybiarze uważają, że to zapach ryby, dzięki któremu niełatwo pomylić go z grzybami trującymi i niejadalnymi. Z pośród innych gatunków wyróżnia je także to, że mleczeje można spożywać na surowo i po obróbce termicznej.

Dlaczego na mleczaja smacznego mówi się krówka? Po przekrojeniu owocnika ze środka wylewa się gęsta wydzielina w białym kolorze, która po pewnym czasie zaczyna brązowieć. Niektórzy grzybiarze mówią, ze przypomina im roztopiony ser lub słodki cukierek krówkę.

Kiedy zbierać mleczaje smaczne?

Grzyby krówki rosną w lasach iglastych i liściastych oraz mieszanych. Pierwsze okazy pojawiają się już w czerwcu. Można je zbierać do października.

Jak smakuje mleczaj smaczny?

Krówki to grzyby o łagodnym smaku. Nie każdemu może jednak odpowiadać konsystencja mleczaja smacznego i rybny aromat, który znika po usmażeniu lub ugotowaniu.

Czy mleczaje smaczne można jeść na surowo?

Chociaż krówki to grzyby, które w naszym kraju nie są zbyt popularne, są wyjątkowe na tle innych gatunków. Zalicza się je do grzybów jadanych i bez obaw można je jeść na surowo.

Właściwości mleczaja smacznego

Grzyby o wdzięcznej nazwie krówki są jadalne i kryją w sobie sporo składników odżywczych. Potwierdziły to liczne badana naukowe. Są bogate w białko roślinne i węglowodany.

Co zrobić z mleczaja smacznego?

Grzyby można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Pysznie smakują smażone krówki z dodatkiem cebuli i marchewki. Warto jednak przed smażeniem zdjąć skórkę z kapeluszy, ponieważ może stwardnieć.

Pysznie smakują mleczaje smaczne duszone w śmietanie. Do podsmażonej cebuli dodaje się pokrojone grzyby i dusi. Pod koniec duszenia grzyby trzeba doprawić i wlać śmietanę.

Krówki można też gotować. Ugotowane mleczaje są miękkie i delikatne. Przed przyrządzeniem gotowanych mleczajów dobrze jest zalać je wodą i odstawić na półtorej godziny. W czasie gotowania należy zdjąć pianę, która pojawia się na powierzchni. Grzyby doprawia się dopiero pod koniec gotowania.

Zobacz galerię i dowiedz się, jak odróżnić grzyby trujące podobne do jadalnych.

Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych - prawdy i mity