Fakty i mity związane z grzybami: wiedziałeś, że nie można jeść bardzo młodych grzybów?
Poznaj fakty i mity związane z grzybami. Które można zupełnie bezpiecznie jeść, które trzeba specjalnie przygotować przed zp[ożyciem, a których lepiej unikać - choć są jadalne. Dowiedz się, jak rozpoznać zatrucie grzybami.
Fakty i mity związane z grzybami*
Fakty
1. Wśród grzybów blaszkowych i gąbczastych znajdują się gatunki jadalne i trujące.
2. Gatunki trujące, w tym śmiertelnie, pod kapeluszem mają blaszki.
3. Nie wolno zbierać i spożywać grzybów, których blaszki są białe, białokremowe, kremowe.
4. Nie należy zbierać i spożywać bardzo młodych osobników grzybów, szczególnie blaszkowych.
5. Muchomor sromotnikowy o wadze 50 g jest grzybem potencjalnie śmiertelnym.
6. Co trzecia-piąta osoba dorosła i co drugie-trzecie dziecko, które spożyło muchomora sromotnikowego, umiera.
Mity
1. Grzyb nie jest trujący, skoro zjadają go zwierzęta.
2. Wielokrotne gotowanie grzybów, smażenie, suszenie, moczenie w soli odtruwają grzyby.
3. Grzyby marynowane nie są trujące.
4. Grzyb trujący jest gorzki.
5. Grzyb trujący sinieje po przekrojeniu.
6. Po zdjęciu skórki z kapelusza grzyb traci właściwości trujące.
* - na podstawie materiałów WSSE w Warszawie