Fakty i mity związane z grzybami: wiedziałeś, że nie można jeść bardzo młodych grzybów?

2016-08-25 14:13

Poznaj fakty i mity związane z grzybami. Które można zupełnie bezpiecznie jeść, które trzeba specjalnie przygotować przed zp[ożyciem, a których lepiej unikać - choć są jadalne. Dowiedz się, jak rozpoznać zatrucie grzybami.

Fakty i mity związane z grzybami: wiedziałeś, że nie można jeść bardzo młodych grzybów?
Autor: thinkstockphotos.com Grzybów trujących jest w Polsce niewiele, ale i grzyby jadalne mogą nam zaszkodzić.

Fakty i mity związane z grzybami*

Fakty

1. Wśród grzybów blaszkowych i gąbczastych znajdują się gatunki jadalne i trujące.

2. Gatunki trujące, w tym śmiertelnie, pod kapeluszem mają blaszki.

3. Nie wolno zbierać i spożywać grzybów, których blaszki są białe, białokremowe, kremowe.

4. Nie należy zbierać i spożywać bardzo młodych osobników grzybów, szczególnie blaszkowych.

5. Muchomor sromotnikowy o wadze 50 g jest grzybem potencjalnie śmiertelnym.

6. Co trzecia-piąta osoba dorosła i co drugie-trzecie dziecko, które spożyło muchomora sromotnikowego, umiera.

Mity

1. Grzyb nie jest trujący, skoro zjadają go zwierzęta.

2. Wielokrotne gotowanie grzybów, smażenie, suszenie, moczenie w soli odtruwają grzyby.

3. Grzyby marynowane nie są trujące.

4. Grzyb trujący jest gorzki.

5. Grzyb trujący sinieje po przekrojeniu.

6. Po zdjęciu skórki z kapelusza grzyb traci właściwości trujące.

* - na podstawie materiałów WSSE w Warszawie