Jak unikąć wpadek przy przygotowywaniu ciast na święta? 6 sposobów na udane wypieki
Idą święta, które nie mogą minąć bez pysznych wypieków. Oto kilka rad, które sprawią, że słodkości będą smakowały i wyglądały jak nigdy wcześniej. Podpowiadamy, jak bez wpadki upiec pyszne świąteczne ciasta.
6 sposobów na doskonałe świąteczne ciasta
1. Sparz bakalie
Bakalie to nieodłączny dodatek większości deserów. Niestety, dodane do ciast, podczas pieczenia często opadają na dno formy. Najwięcej problemów sprawiają rodzynki i orzechy. Aby uniknąć kłopotów, należy najpierw sparzyć bakalie, a potem porządnie odsączyć i oprószyć mąką.
2. Użyj nici do krojenia
Aby pokroić równo tort, nie niszcząc jego pięknego kształtu, warto zamiast noża użyć żyłki lub mocnej nici. Do tego celu potrzebujemy nieco dłuższy niż średnica ciasta kawałek nici. Naprężamy go mocno i delikatnym piłującym ruchem przecinamy nasz smakołyk.
3. Dodaj soli do piany z białek
Ubijanie piany sprawia czasami duży kłopot. Aby uniknąć jej opadania, wystarczy podczas ubijania dodać szczyptę soli. Jak ubić białko na sztywno? Sprawdzone sposoby na ubicie piany.
4. Zadbaj o odpowiednią temperaturę produktów
Przystępując do przyrządzania wypieków należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę (chyba, że przepis zaleca inaczej). W tym celu warto godzinę przed przystąpieniem do pieczenia wyjąć wszystkie produkty z lodówki i ułożyć je obok siebie - najlepiej tam, gdzie zaraz będą łączone. Dodatkowo to dobry sposób by sobie ułatwić pracę - bo łatwo podczas przygotowywania potrawy sięgnąć po wszystko co nam potrzebne.
6. Popukaj w blaszkę
Często zdarza się, że świeżo upieczone ciasto nie chce równo "wyjść" z formy. Należy wtedy owinąć foremkę wilgotną szmatką i poczekać kilka minut. Pomoże także równomierne opukanie całego dna.
7. Zamaskuj mankamenty
Jeśli okaże się, że wypiek nie wyjdzie z formy w takim kształcie jak byśmy sobie życzyli, a jego fragmenty nieco się pokruszą, nie oznacza to, że ciasto jest spisane na straty. Wystarczy przygotować polewę czekoladową lub lukier. Najpierw wypełniany ubytki, a potem polewamy całą powierzchnię smakołyku. Tak samo ratujemy przypalone ciasto wycinając uprzednio fragment niezdatny do jedzenia.
Polecamy też:
Kuchenne SOS, czyli jak uratować świąteczne potrawy, gdy coś nie wyjdzie
Świąteczne zakupy spożywcze online: przewodnik jak i gdzie zamawiać przez internet?