Dania - poznaj przysmaki kraju słynącego ze wspaniałych potraw rybnych i mięsnych

2016-10-06 16:40

Wspaniałe potrawy mięsne, wędliny, owoce morza i ryby, a szczególnie śledzie. To tylko niektóre duńskie przysmaki, które uferuje tamtejsza kuchnia. Sprawdź, co możesz zjeść w Danii!

Dania. Poznaj przysmaki kraju słynącego ze wspaniałych potraw rybnych i mięsnych! Co warto wiedzieć o kuchni duńskiej?
Autor: pixabay.com Śledzie - nieodłączny element duńskiej kuchni.

Spis treści

  1. Duńskie, wiejskie gospody
  2. Smorrebrod - tradycyjna kanapka
  3. Duński obiad
  4. Śledź na 100 sposobów
  5. Teboller zwany Dunką

Duńskie, wiejskie gospody

Niezależnie w jakim rejonie Danii się znajdujemy – odczuwając pierwszy głód - swe kroki powinniśmy skierować do wiejskiej gospody. Nie można bowiem, zwiedzając ten nizinny kraj, nie skosztować tamtejszych specyfików, począwszy od pieczonego schabu, wędzonych mięs, przez ryby, na aromatycznych serach skończywszy. Zimą na duńskich stołach króluje niepodzielnie śledź. Kopenhaga w porze lunchu delektuje się kiełbaskami na gorąco i wspaniałymi ciastkami. Wieczorami w barkach, barach i restauracjach w menu pojawiają się wyrafinowane potrawy, których cena może przyprawić o zawrót głowy – dlatego niezłym pomysłem jest odwiedzić je wcześniej, np. po południu.

Smorrebrod - tradycyjna kanapka

Popularną potrawą w trakcie krótkiej przerwy obiadowej jest smorrebrod – wielka kanapka z razowego chleba z dodatkami. Przygotowywana według najdawniejszej receptury. Nadziana jest pasztetem, słonym mięsem, galaretką oraz cebulowymi krążkami. Można ją jadać również z rybą. Żeby sprostać wymogom zdrowej żywności procedura jej przygotowania wraz z czasem nieco się zmieniła.

Duński obiad

Zwyczaje kulinarne Duńczyków są podobne do polskich, bowiem ich obiad składa się przeważnie z mięsa, ziemniaków i warzyw. Różni się natomiast godzina podania posiłku, jest to 18.00 – 19.00. Dla Duńczyków bardzo ważne jest, żeby przyrządzić jedzenie w sposób szybki i prosty oraz żeby się przy tym zbytnio nie zmęczyć. Dlatego, jeżeli już w menu pojawia się zupa, a pojawia się rzadko, to jej przyrządzenie nie może być pracochłonne. Kuchnia duńska opiera się głównie na mięsie wołowym, wieprzowym, drobiowym i dodatkowo na ziemniakach, rybach, warzywach gotowanych i konserwowych oraz sosach.

Ryby podaje się gotowane, pieczone lub w warzywach. Duńczycy zajadają się wszelkimi marynatami, ale co ciekawe, w ogóle ich nie kwaszą. Ogórki kiszone lub kapustę uważają za produkty zepsute.

Śledź na 100 sposobów

W Dani śledzie podaje się na wiele różnych sposobów. Najbardziej znany jest sledź z Bornholmu. Można zakosztować go na wspomnianej wyspie pod nazwą „Bornholmer”. Podaje się go uwędzonego na gorąco w kromce chleba z masłem i przyprawami. Inne sposby przyrządzania śledzia to marynowanie go w occie i ziołach lub smażenie w maśle. I niech śledzik pływa - jak mawiają Duńczycy zamawiając w restauracji „snapsa”.

Teboller zwany Dunką

Duńczycy uwielbiają opowiadać sobie przy rodzinnym stole różne historie, a najbardziej te o świetnych restauracjach. Przeważnie spotykają się w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi. Biesiadują przy smacznym jedzeniu, kawie i słodkościach. Są rozsmakowani w słodkich bułeczkach. Teboller, zwane „dunkami”, są słodkim symbolem Danii. Teboller to nic innego jak odmiana muffinów, wśród których najpopularniejsze są czekoladowe i jagodowe. Duńczycy kochają ciasteczka maślane i owsiane. Wśród samych tylko croissantów wyróżnić można: klasyczne, z czekoladą, z nugatem, z marcepanem, z nadzieniem pistacjowym, z lukrem i bez. Listyę słodkości zamykają takie przysmaki jak: ciastka spandauer, tradycyjne ciastka kanelsnegle, wienerstang oraz warkocze z ciasta maple pecan stang.