Czym zastąpić cukier żelujący - patenty babć na domowy żelfix
Cukier żelujący czy popularny żelfix są często używane do produkcji przetworów. Jednak składniki w nich zawarte nie należą do naturalnych. Czym zastąpić cukier żelujący? Sprawdź nasze porady, jak naturalnie zagęścić domowe przetwory!
Cukier żelujący lub żelfix to nic innego jak cukier z dodatkiem substancji zagęszczającej zawierającej pektynę lub żelatynę. Owoce, do których dodamy taki cukier, szybciej się gotują i utrzymują ładny kolor. Pektyna ma właściwości żelujące, co umożliwia nam przygotowanie dżemów czy konfitur bez kilkugodzinnego mieszania w garnku. Według producentów cukry tego typu nie zawierają konserwantów. Inaczej jest w przypadku cukru żelującego extra - zawiera kwas sorbowy, który należy do konserwantów.
Czym zastąpić żelfix?
- Jeśli chcemy, by nasze przetwory były ekologiczne i zdrowe dla dzieci, możemy zastąpić gotowe cukry żelujące naturalną pektyną. Pektyna naturalnie występuje w jabłkach, porzeczkach, borówkach, pigwie czy jarzębinie. Jeśli do dżemu lub konfitury dodamy odrobinę tych owoców, nadadzą jej one galaretowatą konsystencję w naturalny sposób.
- Dobrym sposobem jest również metoda naszych babć. Należy wygotować obierki jabłek i odparować tak, by płyn był skoncentrowany. Następnie dodajemy go do naszych przetworów i zamiast cukrem żelującym zagęszczamy je naturalną pektyną. Również skórki cytrusów zawierają sporo naturalnej pektyny, ale ich aromat jest bardzo mocny i może wpływać na smak przetworów.
- Najlepiej, jeśli na przygotowanie przetworów przeznaczysz nieco więcej czasu. Cukier żelujący znacznie przyspiesza proces powstawania pysznych dżemów i konfitur, ale przecież zaletą tych, które robimy w domu, powinien być zdrowy skład. Ważne, by po każdej fazie gotowania owoce odparowały - wtedy zgęstnieją naturalną metodą. Na pewno nie pożałujesz!