Co to jest glazura rybna?
Po odłowieniu ryby poddaje się procesowi glazurowania. Dzięki temu zachowują one na dłużej wartości odżywcze. Sprawdź czym jest glazurowanie i na czym ono polega.
Spis treści
Co to jest glazura? Czemu służy?
Glazura to warstwa lodu powstająca na powierzchni zamrożonego produktu przez zraszanie go aerozolem wodnym. Zabezpiecza tuszki rybne przed utratą sprężystości, zmianą barwy i zepsuciem. W ten sposób ryby można przechowywać znacznie dłużej i zachowują więcej wartości odżywczych.
Ile glazury wystarczy do zabezpieczenia ryb przed zepsuciem?
Zazwyczaj udział glazury wynosi 10 proc. masy produktu – taka glazura jest wystarczająca dla 4-miesięcznego przechowywania ryby zamrożonej w temperaturze do - 20st. C, ale można w sklepach znaleźć ryby, w których udział glazury przekracza 20 a nawet 35 procent !
Warto wiedzieć, że sprzedawca ma obowiązek informować klienta o zawartości glazury w zamrożonym produkcie. Dane te muszą znaleźć się na opakowaniu, niezależnie, czy jest to kartonik, opakowanie foliowe czy zamrażarka z rybami sprzedawanymi luzem. Jeśli zawartość glazury nie zgadza się z informacją podaną na opakowaniu, sprawę trzeba zgłosić inspekcji handlowej.