Spis treści
Co to jest glazura? Czemu służy?
Glazura to warstwa lodu powstająca na powierzchni zamrożonego produktu przez zraszanie go aerozolem wodnym. Zabezpiecza tuszki rybne przed utratą sprężystości, zmianą barwy i zepsuciem. W ten sposób ryby można przechowywać znacznie dłużej i zachowują więcej wartości odżywczych.
Ile glazury wystarczy do zabezpieczenia ryb przed zepsuciem?
Zazwyczaj udział glazury wynosi 10 proc. masy produktu – taka glazura jest wystarczająca dla 4-miesięcznego przechowywania ryby zamrożonej w temperaturze do - 20st. C, ale można w sklepach znaleźć ryby, w których udział glazury przekracza 20 a nawet 35 procent !
Warto wiedzieć, że sprzedawca ma obowiązek informować klienta o zawartości glazury w zamrożonym produkcie. Dane te muszą znaleźć się na opakowaniu, niezależnie, czy jest to kartonik, opakowanie foliowe czy zamrażarka z rybami sprzedawanymi luzem. Jeśli zawartość glazury nie zgadza się z informacją podaną na opakowaniu, sprawę trzeba zgłosić inspekcji handlowej.