Chroni przed rakiem, prasuje zmarszczki. Oto najzdrowszy napój w Polsce
Jakie napoje warto spożywać, by cieszyć się długim i zdrowym życiem? Ten napój zawiera w sobie aminokwasy, białka, witaminy takie jak A, B1, B2, B6, B12, C, a także biotynę, kwas pantotenowy i minerały – w tym fosfor, sód, magnez, żelazo, jod oraz wapno. Można go zrobić w domu a przepis jest bardzo prosty.
Ten zdrowy napój został zapomniany przez wielu Polaków, a potrafi odmłodzić i dodaje energii. Spożywanie serwatki przynosi liczne korzyści zdrowotne, w tym łagodzenie objawów dny moczanowej czy wsparcie w leczeniu HIV.
Właściwości serwatki
Serwatka obfituje w wapń, fosfor i witaminy z grupy B rozpuszczalne w wodzie. Ma w sobie również białko i śladowe ilości tłuszczu, dzięki czemu jest niskokaloryczna. Działa prozdrowotnie na trawienie, stymulując ruchy jelit i wspierając odchudzanie.
Dzięki obecności specyficznych aminokwasów serwatka chroni nas przed chorobami nowotworowymi i działa antyoksydacyjnie. Ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, obniżając poziom LDL i ciśnienie krwi. Bakterie kwasu mlekowego w serwatce działają jak probiotyki, regulując naszą mikroflorę jelitową. Albuminy wspierają układ odpornościowy, a immunoglobuliny wzmacniają odporność. Peptydy wspomagają układ nerwowy i serce, a beta-laktoglobulina walczy z marskością wątroby. Laktoferyna obecna w serwatce wspiera układ odpornościowy i ma szereg innych właściwości prozdrowotnych.
Jak powstaje serwatka
Często nazywana wodą serową, serwatka to płyn powstający jako efekt uboczny w procesie wytwarzania różnych gatunków sera. Możemy wyróżnić głównie dwa typy serwatki: kwaśną i słodką. Podczas procesu produkcji sera, dodawana jest podpuszczka, aby zgęścić konsystencję mleka. Później, z finalnego produktu odsączana jest serwatka.
Jak przygotować domową serwatkę?
Sporządzenie serwatki w warunkach domowych to prosty proces. Najbardziej optymalne jest wykorzystanie mleka bezpośrednio od krowy, które po 24-48 godzinach naturalnie się zakwasza, co sprawia, że proces jest łatwiejszy. Jeżeli jednak nie mamy takiego mleka pod ręką, można użyć mleka pasteryzowanego, ale unikajmy mleka UHT (czyli długotrwale sterylizowanego).
Mleko pasteryzowane podgrzewamy do temperatury w granicach 22-28 stopni Celsjusza. Następnie dodajemy do niego 3-4 łyżki śmietany. Uzyskaną mieszankę zostawiamy w ciepłym miejscu na mniej więcej dwa dni – w tym czasie mleko zakwasi się. Następnie podgrzewamy je, aż zacznie się ścinać i powstanie z niego twaróg. W kolejnym kroku musimy go odcedzić, najlepiej przez noc, na sicie. Pozostały po tym płyn to nasza serwatka, którą możemy przełożyć do słoika. Przechowujemy ją w lodówce i staramy się ją zużyć w ciągu kilku następnych dni.
Zastosowanie serwatki i metody jej przechowywania
Serwatka świetnie sprawdza się jako składnik napojów z dodatkiem owoców, herbat czy ziół. Wiele rodzajów słodkiej serwatki posiada różnorodne smaki. Często jako napój gotowy do picia łączy się ją z sokami owocowymi czy innymi składnikami, co nadaje jej subtelnej słodkości. Serwatka może służyć jako smaczna przekąska lub zastępować mleko. Warto ją dodawać do zup: polewki na serwatce czy żurku. Można ją również wykorzystać podczas pieczenia domowego chleba.
Polecamy przepisy, w których wykorzystuje się serwatkę:
Szybka zupa pomidorowa na serwatce
Duży piernik na serwatce: puszysty i rozpływający się w ustach
Szybka zupa owocowa uwielbiana przez dzieci - przepis
Źródło: Poradnik Zdrowie