Baton energetyczny rodem z Biblii. Najbardziej wartościowa z naturalnych przekąsek

2023-05-17 10:34

Figi zmniejszają ochotę na słodycze i doskonale zastępują batony energetyczne. Dostarczają energii w podobnym stopniu, ale jednocześnie są źródłem cennego błonnika i miedzi. Macie ochotę na przekąskę rodem z Biblii?

Baton energetyczny rodem z Biblii. Najbardziej wartościowa z naturalnych przekąsek
Autor: Shutterstock

Suszone i świeże figi to jedna z najstarszych i najbardziej wartościowych naturalnych przekąsek, po które możecie sięgnąć podczas dnia. W czasach biblijnych obfitujące w plony fig lata były oznaką Bożego błogosławieństwa (Iz 36,16, por. 2 Krl 18,31), a człowiek, spoczywający w cieniu drzewa figowego, symbolizował dobrobyt i bezpieczeństwo lub tęsknotę za stabilizacją (1 Krl 5,5 oraz 1 Mch 14,12).

Biblijna przekąska. Doskonała w niemal każdej sytuacji

Suszone figi doskonale komponują się z każdą owsianką, ryżanką, musli i innymi słodkimi śniadaniami. Dżem ze świeżych fig perfekcyjnie harmonizuje z białymi serami (w tym fetą na zimno i na gorąco) oraz z racuchami i innymi śniadaniowymi plackami. Dlaczego warto właśnie te bakalie wybrać spośród wszystkich i jak spożywać figi?

Suszone figi to prawdziwe boom błonnika. Na 100 g tych bakalii przypada aż 12,9 g błonnika pokarmowego, co jest świetnym newsem dla tych, którzy pragną poprawić metabolizm i perystaltykę jelit. Zarówno świeże, jak i suszone figi w umiarkowanych ilościach idealnie działają na zaparcia, regulują rytm wypróżnień i łagodzą bóle brzucha. Należy jednak pamiętać, że nadmiar może powodować przeciwny efekt, dlatego konieczne jest odpowiednie dozowanie tej przekąski.

Figi zawierają wyjątkowo wysoką zawartość:

  • miedzi (0,287 mg),
  • potasu (938 mg),
  • wapnia (203 mg),
  • manganu (0,51 mg),
  • fosforu (122 mg).

Właśnie dzięki obfitości tych składników mineralnych, figi mogą pomóc w utrzymaniu zdrowych kości, prawidłowej pracy układu nerwowego, a także w procesach metabolicznych naszego ciała. To właśnie czyni je niezwykle wartościowym elementem naszej diety. Pamiętajmy jednak o umiarze - jak wszystko, tak i figi najlepiej smakują w odpowiednich ilościach.

Czemu warto jeść figi?

Figi, niezwykle bogate w witaminy A, C, E i K, stanowią znakomite uzupełnienie diety dzieci i seniorów, dzięki obfitości wapnia i fosforu, które wzmacniają kości. Potas, obecny w figach, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Miedź, z kolei, jest nieodzowna dla równowagi układu nerwowego, dlatego figi suszone stanowią doskonałą opcję dla osób zestresowanych i wrażliwych.

Jeżeli zależy Wam na bogactwie błonnika pokarmowego i wartościowych minerałach, figi suszone będą wyborem doskonałym. Natomiast, jeśli szukacie kulinarnych doznań, zarówno suszone, jak i świeże owoce figowe będą wspaniale komponować się z różnymi potrawami. Jako wartościowy przekąsek do szkoły, bez wątpienia najlepsze będą suszone figi, które nie zgniotą się w torbie, podczas gdy świeże owoce są delikatne i soczyste.

Figi suszone są bardziej kaloryczne i bogate w proste cukry, które błyskawicznie dodają energii. 100 g suszonych fig zawiera 311 kcal, podczas gdy świeże mają tylko 74. Suszone owoce są również bogate w węglowodany (65,1 g / 100 g), podczas gdy świeże zawierają 19,2 g cukrów. Zaskakującym może być fakt, że regularne spożywanie fig w umiarkowanej ilości zmniejsza ochotę na tradycyjne słodycze.

Kto powinien unikać fig?

Figi suszone mają wysoki indeks glikemiczny - 62. Oznacza to, że poziom cukru we krwi po ich spożyciu gwałtownie wzrasta, dlatego są one niezalecane osobom z cukrzycą. Jeżeli mimo to chcecie je spożywać, koniecznie skonsultujcie to z diabetologiem. Figi, dzięki zawartości kwasu abscysynowego, u osób zdrowych pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi. Ze względu na dużą zawartość błonnika, nie są one również dobrym wyborem dla osób z wrażliwym układem pokarmowym i częstymi biegunkami - figi przyspieszają trawienie. Jeżeli zażywacie leki rozrzedzające krew, figi i zawarta w nich witamina K mogą wpływać na ich wchłanianie.

Figi są również wysokokaloryczne i bardzo słodkie, dlatego jeśli planujecie schudnąć, nie jedzcie więcej niż 2-3 sztuki dziennie.

Figi: właściwości i wartości odżywcze