Wystrzałowe figi pieczone z serem i boczkiem - przekąska, której trudno się oprzeć!
2021-10-05
łatwy
25 min
5
Dieta bezglutenowa
Figi pieczone z serem i boczkiem to potrawa, która przywędrowała z Gruzji - tam owoce nadziewa się słonym serem suluguni. Ponieważ jest on trudno dostępny, proponujemy do nadziewania fig wykorzystać grecki ser feta, bułgarski ser szopski lub polski solan.
SKŁADNIKI
- 15 świeżych, dojrzałych, ale nie bardzo miękkich fig
- 15 plasterków boczku wędzonego surowego
- opakowanie sera suluguni, feta lub bułgarskiego sera szopskiego (można każdy z tych serów zastąpić polskim solanem)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Figi przekroić na pół, nie dokrawając ich jednak do końca, tak by dwie połówki owocu były połączone.
- Ser pokroić na tyle kawałków ile mamy fig i nadziać nimi owoce.
- Każdy owoc owinąć plasterkiem boczku, można go spiąć wykałaczką.
- Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200ºC.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne