Figi: przepis na sałatkę z fig i sera koziego
2021-10-05
łatwy
15 min
4
Figi kuszą swoim kształtem, kolorem i smakiem. Co zrobić z fig? Można je zapiekać, grillować i jeść na surowo. Popularny duet stanowią zaś figi i ser kozi. Podajemy przepis na wykwintną sałatkę z figami i serem w towarzystwie wytrawnej rukoli oraz orzechów włoskich. A to wszystko podkręcone miodową nutą.
SKŁADNIKI
- garść roszponki albo rukoli (można dodać kilka listków młodego szpinaku)
- 2 figi
- kawałek (ok. 40-50 g) sera koziego
- garstka orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na roszponce bądź rukoli i szpinaku układamy umyte i pokrojone w półplasterki figi. Można również pokroić figi w ćwiartki i wywinąć skórkę, dzięki czemu powstanie apetyczny kwiat.
- Na wierzchu kruszymy ser kozi i posypujemy włoskimi orzechami.
- Do miodu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i mieszamy. Dolewamy oliwę i energicznie mieszamy, by powstał aksamitny sos.
- Sałatkę polewamy miodowym sosem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?