Figi na surowo smakują najlepiej z tymi dodatkami – sprawdź!

Jak się je figi surowe? Z jogurtem i miodem!
Autor: Shutterstock.com Surowe figi z jogurtem greckim i płynnym miodem
łatwy
5 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Świeże figi to prawdziwy rarytas, którego nie trzeba obierać – ich cienka skórka jest pełna błonnika i cennych składników odżywczych. Najlepiej smakują z innym doskonałym duetem - gęstym, kremowym jogurtem i odrobiną płynnego miodu. To prosty deser, a jednocześnie prawdziwa uczta dla podniebienia – spróbuj i przekonaj się sam!

Figi - smak, który zachwyca od wieków

Figi z jogurtem i miodem to śródziemnomorski deser znany od Grecji przez Włochy, Hiszpanię, po północne wybrzeże Afryki, aż do Turcji włącznie. Figi to owoce bogate w antyoksydanty, witaminy i błonnik. Ale przecież nie tylko z tego powodu są tak uwielbiane. Są obłędnie słodkie, a ich miąższ usiany drobnymi pesteczkami smakuje jak połączenie rozgrzanego miodu, kwiatów i soczystych jagód.

Dlaczego warto jeść figi?

Figi wspierają trawienie, działają przeciwzapalnie i pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki błonnikowi poprawiają pracę jelit, a bogactwo minerałów wzmacnia serce i odporność. To naturalny superfood, który od wieków gości w kuchni krajów śródziemnomorskich.

Jak jeść świeże figi?

Surowe figi najlepiej smakują bez obierania – ich skórka jest cienka, delikatna i pełna wartości odżywczych. Wystarczy je dobrze umyć, przekroić i delektować się ich kremowym wnętrzem. Najpyszniejsza, klasyczna wersja to świeże figi podane z gęstym greckim jogurtem i płynnym miodem – prawdziwy deser bogów.

Figi w kuchni – na słodko i wytrawnie

Choć figi najczęściej trafiają na stół w wersji deserowej, świetnie sprawdzają się też w wytrawnych daniach. Pasują do rukoli, serów pleśniowych czy koziego sera. Wspaniale komponują się z szynką parmeńską i orzechami, a w deserach wzbogacą smak tart, ciast i sałatek owocowych.

Jak wybierać i przechowywać figi?

Dojrzałe figi są miękkie, błyszczące i lekko uginają się pod palcem. Najlepiej zjeść je w dniu zakupu, bo szybko tracą świeżość. W lodówce, owinięte w papier, wytrzymają 2–3 dni, dlatego warto kupować je na bieżąco i od razu cieszyć się ich smakiem.

SKŁADNIKI

  • 150 g jogurtu greckiego lub innego naturalnego
  • 2 figi świeże
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt umieść w miseczce.
  • Na wierzchu jogurtu umieść pokrojone na ćwiartki figi.
  • Polej płynnym miodem.
  • Gotowe! Jedz na zdrowie!
Beszamel: Jogurt naturalny
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej