Jak się je figi surowe? Najlepiej z jogurtem i miodem!
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surowe figi najlepiej zjeść z jogurtem i miodem. Czy figi się obiera? Nie trzeba ich obierać. Figi je się ze skórką, która jest bogata w składniki odżywcze i błonnik. Spróbujcie i sami oceńcie. Świeże figi z greckim jogurtem i płynnym miodem to deser bogów! Prawdziwe delicje!
Ten śródziemnomorski deser znany jest od Grecji przez Włochy, Hiszpanię, po północne wybrzeże Afryki, aż do Turcji włącznie. Figi to owoce bogate w antyoksydanty. Do tego świetne źródło wielu witamin i błonnika. Ale przecież nie z tego powodu są tak uwielbiane. Figi są słodkie, a ich miąższ usiany drobnymi pesteczkami ma smak rozgrzanego miodu, kwiatów i soczystych jagód. Surowe figi są obłędnie pyszne. Można je jeść bez obierania skórki. Skórka jest cienka i delikatna. Na pewno nie zaszkodzi, a nawet pomoże. Świeże figi coraz częściej można kupić w jesiennym sezonie w naszych sklepach. Sprzedawane są na sztuki. Nie są tanie, ale warto ich spróbować. Najlepiej smakują z jogurtem i miodem. Tak właśnie podawane sa w Grecji oraz całym basenie Morza Śródziemnego. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 150 g jogurtu greckiego lub innego naturalnego
- 2 figi świeże
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt umieść w miseczce.
- Na wierzchu jogurtu umieść pokrojone na ćwiartki figi.
- Polej płynnym miodem.
- Gotowe! Jedz na zdrowie!