Jak się je figi surowe? Najlepiej z jogurtem i miodem!

Jak się je figi surowe? Z jogurtem i miodem!
Autor: Shutterstock.com Surowe figi z jogurtem greckim i płynnym miodem
łatwy
5 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surowe figi najlepiej zjeść z jogurtem i miodem. Czy figi się obiera? Nie trzeba ich obierać. Figi je się ze skórką, która jest bogata w składniki odżywcze i błonnik. Spróbujcie i sami oceńcie. Świeże figi z greckim jogurtem i płynnym miodem to deser bogów! Prawdziwe delicje! 

Ten śródziemnomorski deser znany jest od Grecji przez Włochy, Hiszpanię, po północne wybrzeże Afryki, aż do Turcji włącznie.  Figi to owoce bogate w antyoksydanty. Do tego świetne źródło wielu witamin i błonnika. Ale przecież nie z tego powodu są tak uwielbiane. Figi są słodkie, a ich miąższ usiany drobnymi pesteczkami ma smak rozgrzanego miodu, kwiatów i soczystych jagód. Surowe figi są obłędnie pyszne. Można je jeść bez obierania skórki. Skórka jest cienka i delikatna. Na pewno nie zaszkodzi, a nawet pomoże. Świeże figi coraz częściej można kupić w jesiennym sezonie w naszych sklepach. Sprzedawane są na sztuki. Nie są tanie, ale warto ich spróbować. Najlepiej smakują z jogurtem i miodem. Tak właśnie podawane sa w Grecji oraz całym basenie Morza Śródziemnego. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • 150 g jogurtu greckiego lub innego naturalnego
  • 2 figi świeże
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt umieść w miseczce.
  • Na wierzchu jogurtu umieść pokrojone na ćwiartki figi.
  • Polej płynnym miodem.
  • Gotowe! Jedz na zdrowie!
Beszamel: Jogurt naturalny
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej