Anielskie ruchańce: przepis na drożdżowe racuchy z Warmii

Anielskie ruchańce: przepis na drożdżowe racuchy z Warmii

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Anielskie ruchańce, to prostu puszyste racuchy drożdżowe w gwarze mieszkańców Aniołowa na Warmii

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Anielskie ruchańce to genialnie łatwy przepis na drożdżowe racuchy z Aniołowa na Warmii. Zabawna nazwa w miejscowej gwarze oznacza po prostu ruszające się, skwierczące na patelni placki. Racuchy są tak pyszne, że zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • 1/3 szklanki cukru

  • 5 dag drożdży

  • 50 g masła

  • 1 szczypta soli

  • 3 jajka

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko podgrzać, ale nie gotować.

  • Do miski wsypać mąkę, w kopczyku mąki zrobić dołek, do dołka wlać połowę podgrzanego mleka, dodać pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli.

  • Nie mieszać, pozostawić na 10-15 minut, aż na powierzchni mleka pojawią się pęcherzyki gazu.

  • Gdy pojawią się pęcherzyki gazu, dodać pozostałe mleko zarobić ciasto.

  • Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do ciasta i wymieszać.

  • Dodać stopione masło i wymieszać.

  • Białka ubić na pianę i dodać porcjami do ciasta, delikatnie wymieszać.

  • Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu podgrzać olej. Warstwa oleju powinna mieć co najmniej 2 cm głębokości.

  • Łyżką nakładać ciasto na gorący olej. Smażyć do zrumienia z obu stron.

  • Gotowe ruchańce oprószyć cukrem pudrem.

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).