Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni

Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Racuchy można polać syropem lub oprószyć cukrem pudrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Racuchy budyniowe z owocami jagodowymi to pyszny deser lub słodki posiłek dla każdego. Puszyste placki prosto z patelni polane miodem lub syropem z dodatkiem świeżych owoców to prawdzie niebo na talerzu. Idealne danie na lato, gdy owoców jest pod dostatkiem. Zimą budyniowe racuchy można podać z ciepłym sosem czekoladowym lub owocowym musem.

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 1 duże jajko

  • 1 szklanka mąki

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

  • miód lub syrop klonowy lub syrop z agawy

  • ulubione owoce jagodowe: truskawki, maliny, borówki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby przygotować puszyste racuchy budyniowe należy najpierw wymieszać jogurt z rozkłóconym jajkiem i szczyptą soli.

  • Następnie dodać mąkę i budyń śmietankowy oraz proszek do pieczenia, dobrze zmiksować. Ciasto na racuchy odstawić na kilka-kilkanaście minut, aby odpoczęło.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta.

  • Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z miodem i świeżymi owocami lub słodkim sosem.

Ocena: 2,7