Racuchy z dyni i jabłek: przepis na domowe racuszki dyniowe

2021-03-29
Racuchy z dyni i jabłek: przepis na domowe racuszki dyniowe
Autor: thinkstockphotos.com Pachnące jabłkami gorące placuszki z dynią zdobędą uznanie wszystkich rannych ptaszków.
łatwy
25 min
4

Nic tak nie krzepi w chłodny dzień, jak gorące racuchy prosto z patelni. Jesienne racuszki z dyni i jabłek smakują wybornie.  Są wilgotne, soczyste i bardzo smaczne. 

SKŁADNIKI

  • 600 g obranej dyni
  • 4 średnie jabłka
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon mielony
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię i jabłka umyj, obierz i wytnij z nich gniazda nasienne.
  • Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Całość umieść w dużej misie.
  • Dodaj jajka, cukier cynamon i przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej taką ilość oleju, aby placki w nim nie pływały.
  • Łyżką nakładaj porcje ciasta i uformuj placuszki. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron, aż racuchy nabiorą złotego koloru.
  • Gotowe racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.