Anielskie ruchańce: przepis na drożdżowe racuchy z Warmii
      2021-02-17
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Anielskie ruchańce to genialnie łatwy przepis na drożdżowe racuchy z Aniołowa na Warmii. Zabawna nazwa w miejscowej gwarze oznacza po prostu ruszające się, skwierczące na patelni placki. Racuchy są tak pyszne, że zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Nadal głodni? Oto kilka łatwych przepisów na racuchy:
Racuchy z jabłkami: przepis na tradycyjny, prosty w przygotowaniu deser
Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży
Racuchy budyniowe z owocami: przepis na puszyste placuszki z patelni
Racuchy z dyni i jabłek: przepis na domowe racuszki dyniowe
Racuchy drożdżowe z rodzynkami
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
 - 500 ml mleka
 - 1/3 szklanki cukru
 - 5 dag drożdży
 - 50 g masła
 - 1 szczypta soli
 - 3 jajka
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko podgrzać, ale nie gotować.
 - Do miski wsypać mąkę, w kopczyku mąki zrobić dołek, do dołka wlać połowę podgrzanego mleka, dodać pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli.
 - Nie mieszać, pozostawić na 10-15 minut, aż na powierzchni mleka pojawią się pęcherzyki gazu.
 - Gdy pojawią się pęcherzyki gazu, dodać pozostałe mleko zarobić ciasto.
 - Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do ciasta i wymieszać.
 - Dodać stopione masło i wymieszać.
 - Białka ubić na pianę i dodać porcjami do ciasta, delikatnie wymieszać.
 - Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu podgrzać olej. Warstwa oleju powinna mieć co najmniej 2 cm głębokości.
 - Łyżką nakładać ciasto na gorący olej. Smażyć do zrumienia z obu stron.
 - Gotowe ruchańce oprószyć cukrem pudrem.
 
Sekret idealnego ciasta drożdżowego