Mini pizze - super przekąska imprezowa

2021-03-29
Mini pizze - super przekąska imprezowa
Autor: Shutterstock Mini pizze - różne rodzaje
łatwy
30 min
4

Mini pizze znakomicie sprawdzą się podczas karnawałowego przyjęcia, imprezy albo balu dla dzieci. Wszyscy przepadają za pizzą, zarówno dorośli, jak i dzieci. Przedstawiamy przepis na mini pizze, w sam raz na 3-4 kęsy z rozmaitymi dodatkami.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 przecier pomidorowy (np. z bazylią i cebulą)
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego lub 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 200 g tartego ser mozarella (lub innego)
  •  
  • NA DODATKI:
  • oliwki czarne i zielone pokrojone w plasterki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej - odsączonej
  • 10 plasterków salami
  • 1 mała cebula pokrojona w plastry
  • 8 plasterków szynki pokrojonej w kosteczkę
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 1 puszka śledzików anchois
  • 4 surowe pieczarki
  • do smaku suszone oregano, bazylia ew. zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże, wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce.

  • Gdy wyrośnie  krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby z każdej porcji powstała pizza wielkości nakrętki od dużego słoika. Z każdej porcji formujemy małe pizze przy pomocy dłoni lub wałka.  
  • Na każdą pizzę nakładamy sos z przecieru pomidorowego z czosnkiem i szczyptą soli  i dowolne dodatki:
  • (np. szynkę łączymy z ananasem, śledziki z pieczarkami, salami z cebulą, salami z oliwkami). Wierzch każdej mini pizzy posypujemy serem i suszonymi ziołami.
  • Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut.

  • Gotowe mini-pizze wykładamy na paterze lub dużym półmisku.