Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską
Drożdżowe pierogi z soczewicą: pyszne danie nie tylko dla wegetarian [WIDEO]
![Drożdżowe pierogi z soczewicą: pyszne danie nie tylko dla wegetarian [WIDEO]](https://cdn12.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/jak-przygotowac-pierogi-z-soczewica.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pieczone pierogi z soczewicowym farszem
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pierogi z soczewicą są pyszne - smakują większości miłośników pierogów. Soczewica to znakomite źródło białka dla wegetarian. Podajemy sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą - tym razem z drożdżowego ciasta!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą oraz Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.
Składniki
2 szkl. mąki,
2 dkg drożdży,
1 szkl. przegotowanej wody,
cukier, sól.
Farsz:
1 szkl. soczewicy,
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
2 duże cebule,
2 łyżki oleju,
jajo ugotowane na twardo,
jajo surowe,
majeranek,
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Soczewicę wypłukać, zalać gorącą wodą, moczyć 1 godz., po czym odcedzić, zalać świeżą wrzącą wodą, ugotować i odcedzić.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić. Jajo drobno posiekać, z ziemniaków zdjąć skórkę.
Soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, wymieszać z cebulą, surowym i ugotowanym jajem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wycinać z ciasta kwadratowe lub okrągłe placuszki, nadziewać je przygotowanym farszem, starannie sklejać brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
Wrzucać pierogi do wrzącej posolonej wody i gotować 2 min. od wypłynięcia. Następnie obsmażyć na rumiano lub polać tłuszczem i zapiec w piekarniku.