Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą: przepis

2023-12-12
Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą: przepis
Autor: Shutterstock Te pierożki smakują doskonale na ciepło i na zimno
łatwy
35 min
4

Dieta wegetariańska

Pierożki z kapustą i grzybami inaczej - bo zamiast klasycznych grzybów suszonych dodajemy do nich grzyby świeże - podsmażone z cebulką na patelni. Pyszna propozycja na sezon grzybowy albo - na wigilijny stół, bo do przygotowania tych pierożków z powodzeniem można użyć grzybów mrożonych.

SKŁADNIKI

  • Ciasto na pierożki
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • cukier
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  Farsz
  • 30o g grzybów świeżych
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozkrusz drożdże, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdżowy rozczyn i 1/2 szklanki ciepłej wody. Starannie wyrób ciasto (powinno być sprężyste). Przykryj je ściereczką i pozostaw na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Grzyby wyczyść, umyj i pokrój drobno. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, sól i pieprz, podduś i odparuj z nich nadmiar wody.
  • Kapustę ugotuj, odciśnij nadmiar wody. Połącz składniki farszu, całość dopraw solą i pieprzem.

    Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż farsz i dokładnie sklej brzegi. Pierogi wrzuć na rozgrzany olej na patelni i smaż z obu stron na rumiano.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi:

Pierogi z makiem,

Pierogi z kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?