Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami [WIDEO]
![Pieczone pierogi z kapustą i grzybami [WIDEO]](https://cdn20.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_527502685.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to przysmak wschodnich rubieży Polski, który podaje się, jak paszteciki do barszczu czerwonego.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Tradycyjny przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami proponujemy nieco zmodyfikować i przygotować zapiekane pierogi z kapustą i grzybami a la rosyjskie pielmieni. Sprawdźcie, jak smakują pierogi z kapustą i grzybami właśnie w takim wydaniu.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Drożdżowe pierogi z soczewicą oraz Razowe pierogi z suszonymi śliwkami.
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki
250 g margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany
kminek
sól
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
łyżka oleju
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Margarynę posiekać z mąką, żółtkiem, śmietaną, szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto i włożyć go do lodówki.
Umyte grzyby namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
Kapustę posiekać, poddusić na oleju 15 minut, dodać posiekane grzyby, doprawić pieprzem, po czym krótko podsmażyć na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulą.
Ciasto podzielić na dwa równe kawałki. Wałkować na dwa prostokąty długości blachy i szerokości 15–20 cm.
Na środek każdego z nałożyć farsz, zawinąć brzegi i dokładnie zlepić ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
Pierogi ułożyć na blasze spojeniem do dołu, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na 20–25 minut.