Pieczone pierogi z kapustą i grzybami [WIDEO]

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to przysmak wschodnich rubieży Polski, który podaje się, jak paszteciki do barszczu czerwonego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Tradycyjny przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami proponujemy nieco zmodyfikować i przygotować zapiekane pierogi z kapustą i grzybami a la rosyjskie pielmieni. Sprawdźcie, jak smakują pierogi z kapustą i grzybami właśnie w takim wydaniu. 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Drożdżowe pierogi z soczewicą oraz Razowe pierogi z suszonymi śliwkami.

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 250 g margaryny

  • 1 jajko

  • pół szklanki śmietany

  • kminek

  • sól

  • Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 6-8 suszonych grzybów

  • 1 cebula

  • łyżka oleju

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Margarynę posiekać z mąką, żółtkiem, śmietaną, szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto i włożyć go do lodówki.

  • Umyte grzyby namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie.

  • Kapustę posiekać, poddusić na oleju 15 minut, dodać posiekane grzyby, doprawić pieprzem, po czym krótko podsmażyć na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulą.

  • Ciasto podzielić na dwa równe kawałki. Wałkować na dwa prostokąty długości blachy i szerokości 15–20 cm.

  • Na środek każdego z nałożyć farsz, zawinąć brzegi i dokładnie zlepić ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Pierogi ułożyć na blasze spojeniem do dołu, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na 20–25 minut.

Ocena: 3,4