Obłędne pierogi z botwiną i serem feta

Obłędne pierogi z botwiną i serem feta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z buraczkowo-serowym farszem są nie tylko pyszne, ale również pięknie się prezentują

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi z botwiną i serem feta są świetnym urozmaiceniem diety. Botwina dostarcza wielu niezbędnych organizmowi antyoksydantów. Pierogi z buraczkowym nadzieniem efektownie wyglądają i wybornie smakują. Takie pierogi nadziane młodymi liśćmi buraka i słonym serem może zrobić każdy. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (typ 550)

  • ok. 150 ml ciepłej wody

  • szczypta soli

  •  

  • Farsz:

  • 1 pęczek botwiny

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 200 g sera feta

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 mały pęczek koperku

  • 1 mały pęczek szczypiorku

  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinę pokroić i krótko gotować w niewielkiej ilości osolonego i zakwaszonego wrzątku. Odcedzić.

  • Fetę utrzeć ze śmietaną. Dodać posiekany koperek i odcedzoną botwinę. Popieprzyć do smaku, odstawić. 

  • Mąkę przesiać do miski. Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli.

  • Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.

  • Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Zwilżony gluten uwolni się i ciasto będzie elastyczne i gładkie bez długotrwałego wyrabiania.

  • Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy, to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas trzeba dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto.

  • Następnie wyciąć niewielkie krążki albo kwadraty, nałożyć farsz i połączyć krążek ciasta uważając przy tym, żeby farsz nie dostał się między jego brzegi.

  • Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź.

  • Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5