Tradycyjny piernik świąteczny: dobry przepis

Tradycyjny piernik świąteczny: dobry przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć aromatycznego domowego piernika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wigilijny stół jest pełen doskonałych potraw - także tych słodkich. Wśród ciast prym wiedzie świąteczny piernik. Podajemy przepis na piernik świąteczny tradycyjny!

Polecamy również inne przepisy na świąteczny piernik: Staropolski piernik dojrzewający z bakaliami i powidłami śliwkowymi, Piernik z korzennym aromatem  oraz Piernik: kiedy przygotować ciasto i piec? Dobre przepisy na pierniki.

Składniki

  • 250 g miodu

  • 150 g cukru brązowego

  • 100 g masła

  • proszek do pieczenia

  • łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

  • przyprawa do piernika(Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

  • ¼ łyżeczki soli

  • 2 jajka

  • 500 g mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód, cukier, masło i 3 łyżki wody podgrzej, mieszając, i ostudź.

  • Do miodu wbij jajka i mieszając, dodaj stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą, zielem angielskim i przyprawą do piernika.

  • Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Gdy piernik ostygnie, zawiń go na co najmniej dwa dni w folię. Przed podaniem możesz ozdobić go domowym lukrem. Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj.

Wypróbuj również >>> Szybki piernik na ostatnią chwilę

Ocena: 0