Sernik puszysta chmurka - bez pieczenia, łatwy do zrobienia!
Tradycyjny piernik świąteczny: dobry przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć aromatycznego domowego piernika
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 70 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Wigilijny stół jest pełen doskonałych potraw - także tych słodkich. Wśród ciast prym wiedzie świąteczny piernik. Podajemy przepis na piernik świąteczny tradycyjny!
Polecamy również inne przepisy na świąteczny piernik: Staropolski piernik dojrzewający z bakaliami i powidłami śliwkowymi, Piernik z korzennym aromatem oraz Piernik: kiedy przygotować ciasto i piec? Dobre przepisy na pierniki.
Składniki
250 g miodu
150 g cukru brązowego
100 g masła
proszek do pieczenia
łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
przyprawa do piernika(Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
¼ łyżeczki soli
2 jajka
500 g mąki
Przygotowanie krok po kroku:
Miód, cukier, masło i 3 łyżki wody podgrzej, mieszając, i ostudź.
Do miodu wbij jajka i mieszając, dodaj stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą, zielem angielskim i przyprawą do piernika.
Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gdy piernik ostygnie, zawiń go na co najmniej dwa dni w folię. Przed podaniem możesz ozdobić go domowym lukrem. Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj.
Wypróbuj również >>> Szybki piernik na ostatnią chwilę