Piernik: kiedy przygotować ciasto i piec? Dobre przepisy na pierniki [WIDEO]

Piernik: kiedy przygotować ciasto i piec? Dobre przepisy na pierniki [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Polski piernik to kulinarne arcydzieło, które cieszy się największym uznaniem zwłaszcza w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Przepisów na piernik jest wiele. Jednak najlepsze są tradycyjne receptury. W przypadku piernika obowiązuje następująca zasada: im dłużej ciasto dojrzewa, tym staje się lepsze. Podajemy dwa dobre przepisy na pierniki: tradycyjny i świąteczny.

Piernik można zrobić nawet trzy tygodnie przed świętami i przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ale smakołyk smakuje najlepiej wtedy, gdy jest przygotowany kilka dni (tydzień) przed Wigilią.

Piernik tradycyjny - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • szklanka cukru

  • szklanka naparu kawowego

  • szklanka płynnego miodu

  • 3/4 szklanki oleju

  • przyprawa korzenna do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Gdy powstanie puszysta masa, to stopniowo dodawać: napar z kawy, olej, mąkę, przyprawę korzenną, sodę. Wszystko ucierać na małych obrotach.

Z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.

Gotowe ciasto wyłożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Ciasta piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone i wystudzone pierniki można polać lukrem lub czekoladą (np. czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej).

Polecamy również >>>Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto

Piernik świąteczny - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki cukru

  • pół szklanki wody

  • 4 łyżki kakao

  • przyprawa do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

  • kostka masła

  • 5 jajek

  • 4 łyżki miodu

  • szczypta soli

  • 20 dag orzechów włoskich i laskowych

  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy: cukier, kakao, przyprawę do piernika, masło oraz miód. Gotujemy aż wszystko się rozpuści i połączy.

Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli (dzięki soli będzie sztywna). Na koniec dodajemy uprażone w piekarniku (w 200 stopniach Celsjusza) orzechy.

Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Polecamy również >>> Piernik w czekoladzie

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: Piernik z korzennym aromatem , Piernik z bakaliami oraz Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający.

Ocena: 3,4