Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?

Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Doskonały piernik wigilijny można upiec jeszcze dzień przed wieczerzą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Niektóre gospodynie nie wyobrażają sobie, by świąteczny piernik mógł powstać inaczej niż według tradycyjnych przepisów (jest ich zresztą co niemiara). Można też identyczny efekt osiągnąć szybciej, wykorzystując jako bazę - piernik w proszku. Na rynku jest dostępnych kilka propozycji pierników w proszku, jednak nie każdy dobrze znosi modyfikacje (czasami wychodzą zakalce). Znakomicie się do tego nadaje piernik kętrzyński.

Składniki

  • 1-2 opakowania (w zależności w jak dużej formie będziesz go piec) piernika w proszku

  • 1/2 lub cały słowik powideł śliwkowych

  • 2-4 łyżki miodu

  • kakao (najlepiej ciemne, wtedy nasz piernik będzie miał tradycyjny, piękny kolor)

  • przyprawa korzenna do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

  • bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały - najlepiej w słupkach)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masę piernikową przygotowujesz zgodnie z przepisem na opakowaniu (w przypadku piernika kętrzyńskiego można dodać mniejszą ilość zalecanego oleju). I teraz zaczynamy „czarować” piernik naszymi dodatkami.

  • Dodajemy więc powidła śliwkowe, które uszlachetnią smak ciasta i zapewnią mu na długo odpowiednią wilgotność. Mieszamy, oczywiście najlepiej mikserem. Następnie dodajemy miód - mieszamy.

  • Teraz kolej na dodanie przyprawy korzennej (ok. 2 łyżeczek) i kakao (min. 2 łyżki) - mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej (żeby nie opadły na spód podczas pieczenia), zostawiamy trochę migdałów na posypanie piernika po upieczeniu - mieszamy.

  • Masę wykładamy do formy i postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - niektóre pierniki przed włożeniem do piekarnika muszą odpocząć.

  • Po upieczeniu i wystygnięciu trzeba piernik polać czekoladą i posypać migdałami. Można wykorzystać w tym celu gotowe polewy. Polewy z proszku są mniej błyszczące, a te do rozpuszczenia w gorącej wodzie są zbyt gęste (najlepiej wyjąć je z opakowania i rozpuścić w rondelku dodając wody). Można też polewę zrobić rozpuszczając podobną metodą czekoladę. Migdały wysypujemy na jeszcze wilgotną polewę, żeby się lepiej trzymały.

  • Jeżeli nie chcemy polewy czekoladowej, trzeba posypać nimi górę piernika w momencie, jak zacznie się zapiekać - gdy zrobimy to za wcześnie migdały mogą wpaść do środka, bo piernik lubi rosnąć, jak za późno - bakalie nie „przykleją” się do śliskiej powierzchni ciasta.

Ocena: 5