Koncertowe udka kurczaka pieczone z jabłkami

2021-03-29
Koncertowe udka kurczaka pieczone z jabłkami
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Czy zastanawiacie się skrzydełko, czy nóżka? My podpowiadamy - nóżka! A nawet kilka nóżek. Jeszcze lepiej soczyste udka kurczaka pieczone z jabłkami.  To pyszny sposób na urozmaicenie obiadowego menu. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6-8 udek kurczaka
  • 2-3 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłek nie obierać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Cebulę również pokroić na ósemki. 
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać niego musztardę, olej, miód, połowę listków tymianku, obie sproszkowane papryki i pieprz oraz trochę soli, pamiętając, że musztarda zawiera sól. Wymieszać na pastę. To będzie nasza marynata. 
  • Udka kurczaka posmarować marynatą, odstawić na 30 minut lub nawet 1 godzinę.
  • Jabłka i cebule ułożyć na dnie naczynia do pieczenia posypać tymiankiem i majerankiem. Na jabłkach ułożyć udka kurczaka.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45-50 minut.