Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
Przepiórki zawijane w słoninę lub boczek: tradycyjny przepis na przepiórki

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Mięso pzepiórek jest bardzo smaczne i zdrowe
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Mięso przepiórki jest bardzo zdrowe i wykwintne. To doskonały pomysł na świąteczny obiad. Przepiórki można serwować na wiele sposobów. Wyśmienicie smakują zarówno z owocowymi, słodkawymi dodatkami, jak i doprawione na pikantnie. Tym razem prezentujemy jednak najbardziej znany, klasyczny wręcz przepis na przepiórki.
Składniki
4 przepiórki
10-15 dkg słoniny
10 dkg masła lub 2 łyżki śmietany
sól do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Przepiórki natrzeć solą. Słoninę pokroić w cienkie plastry i obłożyć nią mięso.
Aby słonina nie odpadła w czasie pieczenia, można mięso obwiązać nitką.
Ułożyć przepiórki w brytfannie i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
W trakcie pieczenia podlewać ptaki śmietaną lub roztopionym masłem.
Podawać przekrojone na połówki, polane sosem z brytfanny.
Zobacz przepis: Przepiórki z wiśniami: oryginalny przepis
Zobacz przepis: Przepiórki duszone z grzybami: idealna kompozycja