Wielkanocny mazurek ananasowy [WIDEO+GALERIA]
Przepiórki z wiśniami: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Przepiórki z dodatkiem owoców smakują jeszcze lepiej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kompozycja delikatnego mięsa przepiórek z wytrawnymi wiśniami to powalające zestawienie. Warto w ten sposób przyrządzić przepiórki, by zachwycić na przykład gości na rodzinnym obiedzie.
Składniki
4 przepiórki
4 łyżki masła
2 łyżki koniaku
sól, pieprz
4 łyżki soku cytrynowego
pół szklanki soku wiśniowego
250 g mrożonych wiśni
Przygotowanie krok po kroku:
Natrzyj przepiórki solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Do środka każdej włóż łyżeczkę masła.
Ułóż w brytfannie i polej stopioną resztą masła. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180 st. C.
Wyjmij przepiórki z piekarnika, polej koniakiem i zapal.
Do sosu z pieczenia dodaj sok z cytryny i wiśni. Trochę go podgotuj, aby zgęstniał.
Dodaj wiśnie i jeszcze przez chwilę pogotuj sos.
Wyłóż przepiórki na półmisek i polej sosem.
Zobacz przepis: Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!