Pierś kurczaka pieczona z letnimi warzywami: pomysł na obfity obiad z piekarnika

Pierś kurczaka pieczona z letnimi warzywami: pomysł na obfity obiad z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierś kurczaka pieczona z letnimi warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z letnimi warzywami, takimi jak bakłażan, cukinia, słodka kukurydza, ziemniaki i pomidory, to doskonały pomysł na obfity obiad z piekarnika. Nas najbardziej zachwyca w przepisie na filet drobiowy pieczony z warzywami, że nie trzeba stać przy kuchni. Również zmywania będzie mniej, bo cały obiad mieści się w jednym naczyniu do pieczenia. 

Składniki

  • 400-500 g filetu z piersi kurczaka

  • 3 łyżki jogurtu

  • 1 łyżka musztardy

  • 300 g młodych ziemniaków

  • 1/2 niedużego kalafiora (ok. 300 g)

  • 1 mały bakłażan

  • 1 mała cukinia

  • 1 kolba słodkiej kukurydzy

  • 1 cebula

  • 50-70 g drobnych pomidorów

  • 2 łyżki oleju 

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki szczypioru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi kurczaka osuszyć, posmarować marynatą przygotowaną z jogurtu wymieszanego z musztardą. Przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Małych ziemniaków nie kroić, większe pokroić na wielkość kęsa.

  • Kalafior pokroić na różyczki. Bakłażana i cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić na plasterki. 

  • Kukurydzę pokroić na 4 części. Pomidorki przekroić na pół. Cebulę pokroić na półplasterki. 

  • Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania. Dodać olej, przyprawy i wymieszać. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 20 minut. 

  • Wyjąć formę z piekarnika, na warzywach ułożyć pierś kurczaka i piec kolejne 20 minut. 

  • Przed podaniem pierś pokroić na plastry. Podawać razem z warzywami. 

Pomocne wskazówki, jak idealnie upiec pierś kurczaka z warzywami!

Możesz użyć świeżego lub mrożonego filetu z piersi kurczaka. Jeśli używacie mrożonego, przedłużcie czas pieczenia o 10-15 minut.

Aby ułatwić czyszczenie blachy, wyłóż ją pergaminem lub folią aluminiową. My osobiście wolimy pergamin, który ulega biodegradacji.

Możesz wykorzystać dowolne warzywa. Również paprykę, czosnek, kabaczka lub dynię, czy słodkie ziemniaki. 

Pieczoną pierś i pyszne warzywa możesz podać z jogurtowym sosem czosnkowym. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9