Pieczony kurczak: ile piec kurczaka? [WIDEO]
Kurczak pieczony pojawia się na naszych stołach na co dzień i od święta. Kurczak z piekarnika jest łatwy do przyrządzenia i stosunkowo niedrogi – stąd jego popularność we współczesnej polskiej kuchni. Częściej przyrządzamy kawałki: udka, piersi, skrzydełka, ale na szczególne okazje także kurczaka w całości. Ile czasu i jak piec kurczaka?
Spis treści
- Jak długo piec kurczaka?
- Jak przygotować kurczaka do pieczenia?
- Jak piec kurczaka?
- Sprytny trik na idealnie soczystego kurczaka
- Z czym podawać pieczonego kurczaka?
- ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia kurczaka!
Jak długo piec kurczaka?
Czas pieczenia kurczaka zależy od wagi tuszki. Przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka; jeśli więc kurczak waży np. 1½ kg, trzeba go piec ok. 90 minut. Optymalna waga kurczaka do pieczenia w całości to 1-1,5 kg.
Jak przygotować kurczaka do pieczenia?
Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierem kuchennym i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nadać mu ciekawszy smak, możemy przed pieczeniem (co najmniej na godzinę przed, ale można także zrobić to w przeddzień, aby kurczak się dobrze przemacerował) posmarować go na zewnątrz i w środku specjalną marynatą do kurczaka, a tuszkę nafaszerować, wkładając np. główkę czosnku. Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną, aby podczas pieczenia ładnie się ułożyły.
Jak piec kurczaka?
Tuszkę kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC) – w gorącym powietrzu powierzchnia mięsa zetnie się i zatrzyma soki, dzięki czemu kurczak po upieczeniu będzie miękki i soczysty. Po 15-20 minutach kurczaka smarujemy olejem. Po kolejnych 20-30 minutach polewamy kurczaka powstałym sosem i powtarzamy tę czynność co kilkanaście minut. W ten sposób skórka nie będzie wysuszona i ładnie się zrumieni.
Polecamy też: Jak upiec soczystą pierś z kurczaka?, Kurczak pieczony doskonały: długo marynowany, Kurczak na butelce pieczony
Sprytny trik na idealnie soczystego kurczaka
Jeśli kurczak ma więcej niż kilogram wagi, w połowie pieczenia warto odwrócić go grzbietem do góry, aby przypiekł się równomiernie. Gdy w trakcie pieczenia skórka zbyt mocno się przypieka, można obniżyć temperaturę o 10ºC. Na ostatnie 10 minut odwracamy kurczaka z powrotem piersią do góry i zwiększamy temperaturę do 200ºC, aby skórka była chrupiąca.
Z czym podawać pieczonego kurczaka?
Możliwości jest wiele. Pieczony kurczak smakuje świetnie z większością dodatków, można podać go po prostu z ziemniakami z wody, kaszą lub ryżem. Można przygotować do niego tradycyjne frytki ziemniaczane, frytki belgijskie lub - w wersji fit - frytki warzywne z pieca. Z pieca mogą być również pieczone ziemniaczki w wersji zwykłej albo ziemniaki pieczone z ziołami. Do tego na przykład pyszna surówka colesław, mizeria lub sałata ze śmietaną. Jeśli wolisz warzywa na ciepło, ugotuj do niego brokuły lub podsmaż albo zgrilluj cukinię i paprykę. Świetnie smakuje także z duszonymi pieczarkami.
ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia kurczaka!
Unikajmy nakłuwania tuszki w trakcie pieczenia, gdyż wtedy będą wypływać soki i mięso nam wyschnie. Nakłuwać udko lub pierś można dopiero pod koniec pieczenia, aby sprawdzić, czy mięso w tych najgrubszych miejscach jest dopieczone. Jeśli wypływający płyn jest przezroczysty, to mięso jest upieczone.