Pieczona pierś z gęsi. Sprawdzony przepis, jak upiec soczyste piersi gęsi
Dieta bezglutenowa
Pieczona pierś z gęsi to wyjątkowo soczysta i aromatyczna pieczeń drobiowa, idealna na specjalne okazje. Jak upiec gęś, aby zachowała pełnię smaku i soczystości? Z odpowiednim przepisem to proste – wystarczy postępować krok po kroku, by uzyskać perfekcyjnie upieczone mięso. Podajemy nasz sprawdzony przepis, który poprowadzi Was do kulinarnego sukcesu!
Gęś z piekarnika soczysta i miękka
Pieczona gęś będzie miękka i soczysta, jeśli zastosujemy się do dwóch zasad - wcześniej zamarynujemy mięso w przyprawach i pozwolimy mu nimi przejść, a po drugie, okażemy cierpliwość podczas pieczenia. Lepiej piec mięso wolniej w niższej temperaturze. Dopiero pod koniec można podwyższyć temperaturę, by mięso zrumienić. Mniejsze kawałki mięsa można też przed pieczeniem zrumienić na mocno rozgrzanej patelni, zamykając w ten sposób pory mięsa, co sprzyja jego soczystości.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z gęsi
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jabłko
- 1 cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi gęsi osuszyć, ostrym nożem naciąć skórkę na piersi w kratkę, starając się nie przeciąć mięśni.
- Sok z cytryny wymieszać z miodem i przyprawami: tymiankiem, czosnkiem, papryką i solą. Mieszaniną natrzeć piersi gęsi.
- Piersi przykryć i wstawić na całą noc do lodówki.
- Na drugi dzień wyjąć piersi na 1 godzinę przed pieczeniem.
- Na dnie naczynia ułożyć pokrojone na cząstki jabłka i piórka cebuli. Na jabłkach i cebuli ułożyć piersi gęsi.
- Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C przez 60-70 minut. Po 40 minutach zdjąć pokrywkę, aby piersi ładnie się zrumieniły.
- Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i pozostawić na około 150 minut, aby mięso wchłonęło soki.
- Pierś pokroić po skosie na plastry.
- Jabłka i cebulę zmiksować, rozrzedzić wypieczonymi sokami, przyprawić i podawać jako sos do piersi.