Karkówka wolno pieczona w niskiej temperaturze: łatwy przepis na pyszną wędlinę na zimno

Karkówka wolno pieczona w niskiej temperaturze: łatwy przepis na pyszną wędlinę na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karkówka wolno pieczona w niskiej temperaturze to pyszna wędlina domowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karkówka wolno pieczona w niskiej temperaturze to łatwy przepis na pyszną wędlinę na zimno. Wysiłek w przygotowanie jest niewielki. Wystarczy zamarynować, a potem uzbroić się  cierpliwość i powoli piec w piekarniku. Po ostudzeniu otrzymamy pyszne, rozpływający się w ustach schab karkowy. Na zimno to idealna wędlina na kanapki lub zakąska półmiskowa. 

Składniki

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2-4 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki razem utrzeć w moździerzu.

  • Karkówkę natrzeć przyprawami, przełożyć do worka foliowego z suwakiem lub do naczynia z pokrywką. Wstawić do lodówki na 24 do 48 godzin.

  • Zamarynowaną karkówkę wyjąć 30 minut przed pieczeniem. Mięso lekko osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową, błyszczącą stronę do środka.

  • Owiniętą karkówkę włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.

  • Wstawić do piekarnika i piec 6-7 godzin w temperaturze 100C.

  • Pieczeń wyjąć z piekarnik i owiniętą pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostudzoną karkówkę wstawić do lodówki na 8-12 godzin.

  • Kroić na cienkie plasterki. Smacznego!

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).