Karkówka wolno pieczona w niskiej temperaturze: łatwy przepis na pyszną wędlinę na zimno

Karkówka wolno pieczona w niskiej temperaturze: łatwy przepis na pyszną wędlinę na zimno
Autor: Shutterstock Karkówka wolno pieczona w niskiej temperaturze to pyszna wędlina domowa
łatwy
30 min
4

Karkówka wolno pieczona w niskiej temperaturze to łatwy przepis na pyszną wędlinę na zimno. Wysiłek w przygotowanie jest niewielki. Wystarczy zamarynować, a potem uzbroić się  cierpliwość i powoli piec w piekarniku. Po ostudzeniu otrzymamy pyszny, rozpływający się w ustach schab karkowy. Na zimno to idealna wędlina na kanapki lub zakąska półmiskowa. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-4 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki razem utrzeć w moździerzu.
  • Karkówkę natrzeć przyprawami, przełożyć do worka foliowego z suwakiem lub do naczynia z pokrywką. Wstawić do lodówki na 24 do 48 godzin.
  • Zamarynowaną karkówkę wyjąć 30 minut przed pieczeniem. Mięso lekko osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową, błyszczącą stronę do środka.
  • Owiniętą karkówkę włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
  • Wstawić do piekarnika i piec 6-7 godzin w temperaturze 100C.
  • Pieczeń wyjąć z piekarnik i owiniętą pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostudzoną karkówkę wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
  • Kroić na cienkie plasterki. Smacznego!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Macie apetyt na więcej? Oto kilka łatwych przepisów na domowe wędliny:

Soczysty schab parzony -  prosty przepis na domową wędlinę

Pieczony boczek rolowany: domowa wędlina na kanapki

Pieczeń gyros z mięsa drobiowego - niedrogi przepis obiad i domową wędlinę

Polecamy również: Domowe wędliny na bożonarodzeniowy stół - 10 sprawdzonych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej