Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie

Kaczka ze śliwkami, w czerwonym winie
Autor: Shutterstock Kaczka ze śliwkami pieczona w czerwonym winie to pyszne danie na specjalne okazje.
łatwy
60 min
4

Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie to wykwintne danie obiadowe. Przy tym bardzo proste w wykonaniu, bo wszystko piecze się samo. Pieczona kaczka ze śliwkami uświetnią każde świąteczne spotkanie rodzinne. Można ją podać z kluskami kładzionymi lub śląskimi. Wypróbujcie ten prosty i smaczny przepis na kaczkę w czerwonym winie. 

SKŁADNIKI

  • 1 kaczka lub 2 piersi i 2 kacze nogi lub 4 kacze nogi
  • 3-4 grube plastry wędzonego boczku lub wędzonki krotoszyńskiej – pokrojone w paski
  • 1 średnia cebula pokrojona na ósemki
  • 2-3 goździki
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 1-2 paski skórki z pomarańczy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej
  • Dodatkowo:
  • około 1/2 butelki czerwonego wina
  • 10-15 świeżych śliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kaczki wyfiletować piersi oraz nogi, nogi podzielić na udka i podudzia, posolić i popieprzyć, okryć i pozostawić na noc w lodówce. Kaczy korpus zamrozić na rosół. 
  • Obrumienić kawałki mięsa na oliwie.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki obsmażonego mięsa, a wokół nich pozostałe składniki oprócz śliwek.
  • Zalać czerwonym winem (płyn powinien zakrywać mięso do 3/4 wysokości).
  • Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny w temperaturze 150-165 stopni. W czasie duszenia, płyn powinien tylko bardzo delikatnie „bulgotać”.
  • Na 30 minut przed końcem pieczenia, mięso obrócić i dodać śliwki.
  • Podawać mięso z ugotowanym makaronem, kluskami kładzionymi lub kluskami śląskimi.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej