Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie
      2021-11-08
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie to wykwintne danie obiadowe. Przy tym bardzo proste w wykonaniu, bo wszystko piecze się samo. Pieczona kaczka ze śliwkami uświetnią każde świąteczne spotkanie rodzinne. Można ją podać z kluskami kładzionymi lub śląskimi. Wypróbujcie ten prosty i smaczny przepis na kaczkę w czerwonym winie.
SKŁADNIKI
- 1 kaczka lub 2 piersi i 2 kacze nogi lub 4 kacze nogi
 - 3-4 grube plastry wędzonego boczku lub wędzonki krotoszyńskiej – pokrojone w paski
 - 1 średnia cebula pokrojona na ósemki
 - 2-3 goździki
 - 5-7 ząbków czosnku
 - 1-2 paski skórki z pomarańczy
 - kilka gałązek świeżego tymianku
 - sól i pieprz
 - oliwa z oliwek lub olej
 - Dodatkowo:
 - około 1/2 butelki czerwonego wina
 - 10-15 świeżych śliwek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kaczki wyfiletować piersi oraz nogi, nogi podzielić na udka i podudzia, posolić i popieprzyć, okryć i pozostawić na noc w lodówce. Kaczy korpus zamrozić na rosół.
 - Obrumienić kawałki mięsa na oliwie.
 - W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki obsmażonego mięsa, a wokół nich pozostałe składniki oprócz śliwek.
 - Zalać czerwonym winem (płyn powinien zakrywać mięso do 3/4 wysokości).
 - Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny w temperaturze 150-165 stopni. W czasie duszenia, płyn powinien tylko bardzo delikatnie „bulgotać”.
 - Na 30 minut przed końcem pieczenia, mięso obrócić i dodać śliwki.
 - Podawać mięso z ugotowanym makaronem, kluskami kładzionymi lub kluskami śląskimi.
 
Dlaczego warto jeść śliwki?