Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie
2021-11-08
łatwy
60 min
4
Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie to wykwintne danie obiadowe. Przy tym bardzo proste w wykonaniu, bo wszystko piecze się samo. Pieczona kaczka ze śliwkami uświetnią każde świąteczne spotkanie rodzinne. Można ją podać z kluskami kładzionymi lub śląskimi. Wypróbujcie ten prosty i smaczny przepis na kaczkę w czerwonym winie.
SKŁADNIKI
- 1 kaczka lub 2 piersi i 2 kacze nogi lub 4 kacze nogi
- 3-4 grube plastry wędzonego boczku lub wędzonki krotoszyńskiej – pokrojone w paski
- 1 średnia cebula pokrojona na ósemki
- 2-3 goździki
- 5-7 ząbków czosnku
- 1-2 paski skórki z pomarańczy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek lub olej
- Dodatkowo:
- około 1/2 butelki czerwonego wina
- 10-15 świeżych śliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kaczki wyfiletować piersi oraz nogi, nogi podzielić na udka i podudzia, posolić i popieprzyć, okryć i pozostawić na noc w lodówce. Kaczy korpus zamrozić na rosół.
- Obrumienić kawałki mięsa na oliwie.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki obsmażonego mięsa, a wokół nich pozostałe składniki oprócz śliwek.
- Zalać czerwonym winem (płyn powinien zakrywać mięso do 3/4 wysokości).
- Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny w temperaturze 150-165 stopni. W czasie duszenia, płyn powinien tylko bardzo delikatnie „bulgotać”.
- Na 30 minut przed końcem pieczenia, mięso obrócić i dodać śliwki.
- Podawać mięso z ugotowanym makaronem, kluskami kładzionymi lub kluskami śląskimi.
Dlaczego warto jeść śliwki?